Tuesday, 20 March 2018

SEDAPNYA KARI NENEK

 Kari Ikan Jenahak...
Lauk pertama untuk hari pertama sampai Kedah
Kalau kitorang balik mesti nenek masak KARI
Kari kan lauk wajib orang utara..
Haaa....lauk wajib tau
Bukan lauk sunat..
Hahaha
Aku sangat suka Kari yang nenek masak
Sebab Kari nenek memang TERBOIK...
Cukup lemak,masin,masam & pekat melekat...
Terus perut jadi laparrrr.....
Tapi nenek cakap kena tunggu 10 minit sebab nenek tengah tanak nasi..
Kata nenek,tadi nenek dah masak nasi tapi sikit jer untuk nenek makan
Nenek kata xnak masak banyak awal2..
Tunggu kitorang sampai baru masak nasi supaya dapat makan nasi fresh panas2
Mmmm....



Haaa...nampak...
Kari nenek memang pekat melekat
Kuah dia boleh melekat pada kacang bendi
Bila curah atas nasi panas..
Wallaaaaa.....!


Cubit plak isinikan goreng...
Gaul dengan nasi bersalut kuah kari..
Aduhhhhhh......kalau nenek masak...ikan goreng pun rasa sedap lemak masin...


Ulam....
Pucuk Ulam Raja & Pucuk....?
Pucuk apa ntah bau dia macam bau daun kari..
Pucuk Ulam Raja aku kenal & aku pernah makan..
Tapi daun ulam yang satu lagi tu aku dah lupa..
Bau dia familiar tapi aku x suka daun tu sebab daun tu bau dia kuat sangat
Jap nak tanya nenek apa nama daun tu..
Oooo...nenek kata tu ulam Pucuk Senerui...
Tahu Daun Senerui..?
Haaaa...nanti balik kampung kiter nak snap pic Pokok Senerui...
Sebab pokok Senerui tu banyak kat kampung nenek


Haaaa......ni la yang paling aku suka...
Cabai Tumbuk a.k.a Sambal Belacan
Sebab Cabai Tumbuk air tangan nenek memang best in the world..
Haaa...untuk tekak aku la...
Sebab Cabai Tumbuk nenek ada isi ikan rebus..
Sedapppp...
Ok...nak makan dulu...!!
Bye....

4 comments:

  1. Salam

    Bestnya Kari. Dan ikan goreng...kunyit. macam arwah mak masak.. lauk Camtu.masa membesar lauklauk masakan Tu.. masa Tu makan APA pun body slim... Hahaha

    Ini dikatakan mewah NYA dunia anda.
    Hehehe.
    Sungguh sedap.. ikan goreng Tu ..dengan sambal chili Dan kicap. Nasi panas...
    Sejuk la cuaca. Hari ini...dapat lauk Tu ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...
      Walau bukan mewah harta tapi Allah bg rezeki lain...Sis pun dpt rezeki merasa hidup oversea...kiter belum..hehe..#syukurselalu#

      Delete
  2. adeiii kecur air liur nie tq menu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mai la Kedah..kiter soh nenek masak lagii...heer

      Delete