Saturday, 24 March 2018

LUNCH MENU KAT KAMPUNG NENEK

Dah masuk hari ke 6 cuti sekolah Pertengahan Penggal 1..
Diary balik Kedah baru masuk hari ke-5
Hari Khamis...baru rasa seronok seba
b semua dah balik...kecuali Pak Long
Family Achik dah balik dari Pahang petang Rabu
Baru la best Haikal dah balik..
Dah ada Aqil untuk bising2..baru meriah..haa
So, hari Khamis semua plan nak balik lunch kat kampung....


Menu lunch kat kampung hari Khamis..
Nama jer lunch kat kampung...
Tapi dah masak sesiap kat rumah baru..
Bawa balik kampung ...
Tinggal masak nasi jer..
Mak aku cakap nak masak simple2 jer sebab kalau makan kat kampung lauk apapan semua akan jadi sedap...
Haaa...tapi memeng betul...!
Ok jom tengok apa meni simple yang mak aku masak..
Haaa...mak aku kata tingin nak lunch ala- ala Nasi Kak Wok..
Nasi Kak Wok..?
Nasi apa tu..?
Mak aku Nasi Kak Wok tu nasi kukus dimakan bersama ayam goreng potong kecil..kuah gulai Kelantan dan ulam..
Kat KL ni bersepah jer Nasi Kak Wok.
Betulll...memang banyak restoran dan gerai tepi jalan pun ada tulis Nasi Kak Wok..
Tapi mak aku cakap hari tu tengok dalam TV..
Rupanya the ori Nasi Kak Wok hanya di Kelantan...
xde brach pun kat KL..
So...?
Mmmm....x tau apa jawapannya...
Mak aku kata sebab tu kena letak nama menu hari ni lunch ala nasi kak wok..
Kena ada " ala"..
Sebab "ala" tu maksudnya " macam" la..
Tapi x la sama sangat..
Kalau bahasa aku ngan kawan2 aku kat sekolah kitorang sebut " acah-acah"
Contoh ....acah- acah berani
Acah- acah alim...
Acah- acah pandai..
Kalau dak2 form 1 tu ..
Acah- acah fofular
Alaaa...biasa ar....
Budak baru nak up..!!!
Hahahaha...buat dosa skit

AYAM GORENG KECIK- KECIK
1 dada dari 1 ekor ayam- isi ayam potong dadu kecik
1 sudu teh  garam
1 sudu teh serbuk kunyi
1 sudu besar rempah kari ikan
2 sudu tepung beras
1 helai pandan
1 tangkai daun kari
minyak

1. Gaul isi ayam yang didadu bersama garam,serbuk kunyit..serbuk kari, dan tepung beras.
2. Panaskan minyak dan goreng ayam dalam minyak yang banyak..jangan goreng ayam banyak2 sekaali gus ..tapi goreng sikit2 supaya garing cantik
3. Bila ayam sudah garing tabur daun pandan gunting dan daun kari.Biar semua daun tu garing rangup..baru angkat
4. Hidang panas2..

***sebab masa masak ni xde stok daun kari..
      Dah sampai kampung Achik panaskan
      semula ayam goreng ni dan tambah daun
      kari yang banyak kat kampung.Ayam jadi
      extra garing sebab goreng 2x...


Proses goreng ayam...bersaama daun pandan dan daun kari
Goreng 2x lafi sedap dan ranfuo


Asalnya ayam togel xde daun kari..
Kureng mengancam..
Dah masuk daun kari baru feel dan harummmm


Pastu kalau asal Nasi Kak Wok kena ada Gulai Kelantan bersama keropeh ayam..
Mak aku caakap orang Kelantan sebut Keghopeh!!...
kena ada idghom nya...ha3
Kevhopeh tu gapo dio nyar..?
Haa...dah terspeaking Klate
Keropeh tu mak aku kata bahagian2 ayam yang x berapa nak ada isi ..contohnya leher ayam..hujung sayap ayam..tulang2 dia lar..
Oooooo....camtu..!

Mak aku kata kalau oti Gulai Kelantan ada rempahnya tersendiri..
Tapi sebab ni versi Kedah...
Just guna rempah kari ikan ..
Sebabnya masa aku beli ayam kat Petronaa tu..
Yang ada semua bahagian dada ayam..
So...xdelah keropeh2 nya...kannnn
Untuk xnak bagi kuah tu kosong
Mak aku cakap mak aku buat Kari Terung
Tapi sebab nak kuah tu rasa ala2 Kelantan...
Tambah guka nissey

KARI KOSONG TERUNG
1 paket kecil rempah kari ikan
4 biji terung hijau bulat ( terung siam)
3 cawan santan
1 asam keping
1 sudu garam
1/2 keping kecil gula nissey ( bokeh ganti gula melaka @ gula perang)
1/2 bawang besar cincang
2 bawang putih dicincang
2 sudu minyak

1. Panas minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih
2. Masukkan rempah kaari yang dibancuh dengan 1/2 cawan air
3. Bila rempah naik minyak masukkan terung yang dibelah belah
4. Tambah santan,garam dan gula nissey
5. Bila terung empuk baru masukkan asam keping dan sesuaaikan rasa

*** jika guna tulang2 ayam gantikan rempah kaari ikan kepada rempah kari ayam dan tambah halia hiris


Siap kuah kari berisi terung Siam..
Kuah kena pekat...baru la bila tuang atas nasi..nampak bersalut dan melekat pada nasi..
Pastu kena ada Sambal nya...


Sambal Jantan..
What..????
Sambal Jantan...apa tu..?
Haa...mak aku cakap macam sambal belacan tapi rasa dia x sama...
Sebab Sanbal Jantan ni ada sedikit rasa manis
Achik x suka sambal ni sebab ada sikit rasa manis..
Mak aku lak paling suka sebab ada rasa mnis tu la.Mak aku cakap bukan manis macam pengat tapi seimbang pedas..masam..masin..manis...Tapi kan namanya selera setiap orang x sama..
So..Achik kena la soh nenek buat cabai tumbuk kalau nak kena ngan lidah Achik..hahahaa
Sambal macam ni la yang selalu ada bila beli nasi ayam dara atau bila makan kat restorAn Ayam Kampung Goreng kat Veledrom dulu tu..
Sambal yang Pedas...Masam...Masin...Manis...
Cicah ngan ayam kampung goreng meletop kat veledrom tu dulu..
Mak aku ngan nenek la paling suka makan kat situ..
Aku x suka sebab aku pernah nampak " cik siti" berkejar2an  kat situ...hihihihi..
Tapi sekarang dah xde dah sejak ada constuction kat situ ..
X tahu mana semua dorang tu pindah


Sebab nk buat x banyak...mak aku kata elok tumbuk jer.
Lagipun cabai kalau ditumbuk lagi umph..!
Tapi kalau banyak2 ada ke orang nak ngadap menumbuk cili..?
So..kalau banyak mak aku cakao kasi blend la..

SAMBAL JANTAN..mak aku
20 biji cili padi merah ( cili siam/ bangladesh)
1 sudu teh garam
1 sudu teh belacan
1/2 limau nipis
2 sudu cuka
2 sudu gula

1. Tumbuk cili padi merah bersama garam dan belacan.Tumbuk sampai halus sebab cili padi merah ni lebih keras dan  banyak bijinya
2. Bila sudah lumat tambah cuka dan gula serta perahkan limau
3. Rasa dengan cara cecahkan hujung jari pada sambal dan rasa supaya seimbang pedas...masam..masin dan manisnya
4. Sesuai untuk cicah ulam2 dan ayam goreng garing

***
Sambal ini lebih akan terasa lebih sedap setelah disimpan seharian atau semalaman kerana rasanya lebih sebati
***** Penggunaan cili padi merah lebih sesuai dan sedap berbanding cili padi hijau.



Lauk lunch kat kampung...
Dah jadi bertambah sebab Achik fah sampai dulu kat kampung..
Aku..mak aku ngan nenek lambat sampai sebab kitoraang singgah nenek nak bayar cukai tanah
Sampai kampung Achik dah masak sardin sebab Akil dh lapar..
Lauk dalam kereta kitorang...
Haaaa...sampai jer..
Achik panaskan ayam campur daun kari...
Rupanya Achik pun belinair batu..aku pun singgah beli air batu kat Kedai Pak Lang tadi masa otw balik umah nenek...
Mak aku buat 2 jag air sirap..
Hidang & makan...
Tengah sedap2 makan...
NASI HABISSSSSS....!
SPOIL...HAHAHAHA....

2 comments:

  1. Replies
    1. Heee....kalau katbkampung makan telo goowengbpun dah sedap

      Delete