Friday, 9 March 2018

NASI GORENG SARDIN BEKAL


Nasi Goreng Sardin
Bekal hari ni...
Malam tadi mak aku cakap x tau nak masak bekal apa untuk esok..
Aku cakap masak Nasi Goreng pun ok jer...
Ingatkan mak aku x masak Nasi Goreng sebab malam mak aku x masak nasi pun...
Dinner makan Nasi Lemak Ayam Berempah
Beli jer masa balik dari amik kakak...
Sebabnya semua kepenatan..
Mak aku amik aku terus gi Puncak Alam amik kakak..
Kakak cakap nak balik sebab Jumaat & Sabtu xde kelas ...kakak nak kerja part time.
Rezeki minggu lepas lagi 3 hari nak masuk sem baru kakak dapat offer kerja part time..
Asalnya kakak ganti jer sebab pekerja cuti
Tapi kakak cakap bos tu offer untuk weekend partime..
Kakak kata sem ni nak pakai banyak duit..
Tapi semalam memanga struggle ar..
Tunggu kakak habis kuliah..
Pukul 6 baru kakak sampai kolej..
Sebab dari fakulti ke kolej kakak kata naik bas
Kakak ajak naik solat kat bilik dulu tapi mak aku cakap nanti lambat...
Nak solat kat Hentian depan Proton tu jer..
Sib baik x jem..
Sampai Hentian tu pukul 7 malam
Ramai lak orang..
Sekali gi surau..." Maaf Surau Tutup Tiada Air"
Gi toilet pun sama notice..
Mak aku cakap xper sebab x jem..
Sempat lagi singgah R&R Kinrara
Vrooommmm...mak aku drift..
Hahahaha..mana ada
Sampai R&R Kinrara dah pukul 7.15.
Berlari gi surau...KUNCI plak
Gi toilet..." Harap Maaf,Sedang diSelenggara"
Aduhhh....
Kakak ajak lak gi Petronas..
Aku pun dah x tahan nak terkucil..
Kakak kata xde air juga kot..
Xper kat Petronas kalau xde air juga
Mak aku cakap bawa jer air mineral
Sampai Petronas ada beberapa orang pun beli air mineral & masing2 pakat bawa gi toilet..
Hahaha...bayangkan air mineral sejukkkk dari peti ais nak buat istinja'..
Ko boleh bayang x sejukkkk nyer..?
Nasib baik aku amik air mineral dalam kereta ..
So...x risau la sejuk..
Tapi....
Semua pun muka kecewa dan muka menahan kentut jer semua menuju kenkereta dengan muka kelat sebab toilet TUTUP & KUNCI ..
Aduh cemana ni..
Solat dah memang mengaharap Allah ampunkan dosa kerana tiada air & tiada debu nak tayammum..
Kat hi way mana nak dapat debu tanah..
Masalahnya nak TERKUCIL ni...
Huh...ini pun kena doa jugak supaya Allah bagi dapat tahan..
Jangan la ter...ter...ter...dalam kereta...
Visi dan Misi mencari toilet untuk lepaskan hajat hanya berakhir di petrol station erea umah aku...
Huh...itupun dah malam...
Makanya sebab itulah mak aku hanya beli Nasi Lemak Aya. Rempah untuk isi perut yang sedang menyanyi..
Pastu....Zzzzzzzzzz...!


Tapi pagi mak aku masak Nasi Goreng Sardin ni..
Bila mak aku masak nasi..?
Mmm...mak aku cakap pukul 4.30 mak aku bangun masak nasi sebab nak buat bekal Nasi Goreng seperti yang aku nak..



Nasi Goreng Sardin Telur Mata


Haaa....ada 4 MATA BERKELIP- KELIP...
Mata apa..?
Ntah...aku panggil Telur Mata jer
Mak aku cakap Mata Lembu
Ada cakap Mata Kerbau
Kalau kat Indon cakap Mata Sapi..
Kat Indon mak aku cakap ada yang panggil TELUR CEPLOK..
Mmmmm...yang ni aku baru tahu..
Sebab belu. pernah dengar lagi dalam Sinetron sebut Telur Ceplok..
Ala...kalau ada sebut mesti aku tahu
Sebab aku suka layan senetron...
Hahahaha...
Tapi mak aku langsung x layan ..
Mak aku hanya layan 721..703...707..727..550..
Kalau tengok kat dekoder tu ada angka tu mesti pemegang remote nya adalah mak aku
Sebab aku..abang..kakak   xde nak buka chanel tu nyer..
Heeeee.....
Ops...citet Nasi Goreng Sardin x habis lagi..

NASI GORENG SARDIN BEKAL
2 cawan beras - masak nasi
1 tin sardin
1/2 bawang besar cincang
3 bawang putih cincang
2 sudu cili blend
1 sudu teh garam
1 cawan kobis cincang
1 cawan carrot - potong jejari
1 cawan kacang buncis/ kacang panjang
1 pokok daun sup+ daun bawang
2 sudu minyak

1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih
2. Tambah cili blend dan masak hingga naik minyak
3.Masukkan sardin bersama sosnya dan lenyek2 kasar dengan sudip
4. Tambah garam dan carrot
5. Bila carrot lembut masukkan kobis dan kacang
6. Masukkan nasi yang dah dilerai dan kacau rata hingga naik wap
7. Sesuaikan rasa dan tabur dun sup daun bawang


Sardin..
Kalau dolu masak sardin jadi lauk
Semua makan kuah jer..
Ikan xde sesapa makan..
Tapi sejak tahun lepas kot..
Setiap kali masak lauk menggunakan sardin
Sardinnya maknaku akan recycle buat Nasi Goreng Sardin
Tapi sebab semalam x masak pun lauk sardin
So...guna sardin yang bukan recycle la...
Mak aku cakap..
Sardin dalam tin ni...nasib- nasib jer
Kadang sapat ikan besar gedabak


Sayur yang memang sentiasa mak aku restok salam peti ais...
Carrot..Kobis....Daun Sup..Daun Bawang..Cili Padi
Masak mee ke..
mihun ke...
nasi goreng ker..
Itu sayur wajib mak aku
Kacang Buncis...kadang- kadang jer kot.




Sebab nak kasi merah cantik dan pedas sikit mak aku cakap guna cili blend..baru masuk sardin dan lenyekkan
Ooo...cili blend..
Aku ingatkan mak aku guna perencah tomyum..
Lidah aku yang salah rasa kot..
Hahahaa...


Sayur carrot memang selalu ada dalam peti ais umah aku..
Tapi kalau aku minta mak aku buatkan carrot susu..mak aku x buat pun..
Huhuhu...


Sayur mesti colourfull
Baru la santeks



Nasi pun mak aku cakap mesti kena masak agak keras dan leraikan masa masih panas supaya nasi goreng sedap dan cantik nampak bentuknya.
Kalau lembik...mmmm..can you imagine la kan..
Aku memang x suka nasi goreng yang guna nasi benyek...
Tapi kalau makan jugakkk..
Hahaha..


Nasi Goreng Sardin dah siap..
Mak aku cakap kena biar sejuk sikit baru masuk dalam bekas.
Kalau masuk dan tutup panas2 mak aku cakap nanti cepat basi sebab wap panas pada penutup menitis dalam makanan tu semula...


Bekal kami sekeluarga...
Nasi Goreng Sardin Telur Mata..
1 untuk abang
1 untuk kakak
1 untuk aku
1 untuk mak aku...
Alhamdulillah...

2 comments:

  1. Replies
    1. Hehehe....memang sedap walaupun just NasinGoreng Sardin...TQ bro

      Delete