Wednesday 21 March 2018

SARAPAN UBI GADONG KUKUS vs SPAGHETTI

Hari ke 3 dah kat Kedah..
Hari ke 2 sarapan..
Semalam Isnin sarapan Coq Kembong Cicah Kuah Kari
Ala...biasa la kalau nenek masak kari mesti la esok tu buat Coq Kembong cicah kuah kari
Mak aku cakap typical  orang Kedah kalau masak kari mesti ada coq kembong nak cicah.
Kalau kat KL pun mak aku mesti buat camtu gak..
Haaa...aku pun dah suka
Heee...kena la belajar2 suka sebab walaupun aku orang KL tapi berjiwa Kedah Oooo....
Hahaha....


Ubi Gadong Kukus
Bersama Pulut
Gaul Kelapa
Sarapan semalam....


Ubi Gadong & Pulut  sebelum masak
Rupa dia layu jer sebab Ubi Gadong tu nenek frozen
Pulut pun bukan sembarang pulut
Kalau nenek hanya akan guna pulut Siam
Haaa...ada beza ke?
Nenek cakap kalau pulut Siam warnanya lebih bersih dan bila dah siap masak pulutnya akan lebih jernih bersinar dan teksturnya lebih kenyal liat- liat dan harum


Ubi Gadong Kukus dan Pulut..
Ubi Gadong tu bau dia cam masam2 skit..
Pulut tu dah harum wangi..
Tapi dicampur plak
Nak makan kena gaul kelapa bergaram..
Tapi aku cannot go..!
Mak aku ngan nenek jer suka...
Aku boleh makan sesuap jer...
Tapi mak aku ngan nenek cakap Ubi Gadong dan pulut tu sedap..
Huh...tengok mak aku ngan nenek makan penuh feeling....
GADONG KUKUS CAMPUR PULUT kat sini..
Aku..?
Aku nenek dah masak mende lain..


Nenek masak Spaghetti Sardin
Haa...walaupun nenak aku orang kampung
Jangan ingat nenek aku x reti makan pasta...
Setakat spaghetti memang sentiasa ada stok dalam laci dapur
Haaaaa...KELLASS nenek ko Jah...!!
Hihihihi....


Nenek kata teringin nak makan spaghetti Sardin
Tapi sebab duduk sengsorang xde "gu" nak lawan makan...
Hari sebab aku xnak makan Ubi Gadong Kukus tu..
Nenek masak la Spaghetti Sardin...


Spafhetti Sardin sedang dimasak..
Sambil kukus ubi gadong nenek rebus spaghetti sampai lembut..
Haaa....kalau bab rebus spaghetti memang kalau orang Italy tengok memeng dorang marah..
Sebab nenek kalau masak spaghetti..
Nenek akan masak sampai kembang lembut..
Orang Italy masak ala dante jer..
Ala....kalau orang Italy marah..
Nenek akan smash dorang
Sebab dorang pun masak nasi x ikut orang Asia..
Mak aku cakap kita masak nasi sampai gebu...
Otang Italy derhaka juga  masak ala dante macam masak spaghetti dorang juga...
Ada ke nasi ala dante...
Mmmm...mak aku cakap ada...RISOTTO
Ooo....hahaha..betul la risotto masak ngan sup macam masak bubur nasi tapi masih ala dante..
Alaaa....biar la nak masak camanet pun
Ikut taste masing2 la kan...
Macam mak aku & nenek suka Ubi Gadong
Aku x suka...


Ok...jom sarapan....


Sambil tengok view mesin pafi tengah tuai padi..
Live from kitchen dowh...!
Sawah bekang dapur ni padinya tengah menguning...
Semalam dengar mesin padi tu sayup2 jauh lagi..
Hari ni dah x jauh..
Esok rasanya memang dekat la
Haaa....ni antara faktor aku suka Kedah..
Damai...tenang....
Alhamdulillah....
Makan dulu yer...
Bismillah....

No comments:

Post a Comment