Labu Siam Masak Lemak Pedas + Isi Ikan
Masih Catatan Diary Hari ke4 di Kedah
Nenek suka lauk ni
Nenek kata sedap & pecah selera..
Pecah selera tu apa..?
Ala...pecah selera tu sedap la...
Lauk ni mak aku selalu masak kat KL
Mak aku cakap kat tempat nenek x pernah jumpa Labu Siam ni..
Orang Siam ramai la
Sebab kat simpang nak ke kampung nenek ada perkampungan Siam..
Hahahahaha...
LABU SIAM MASAK LEMAK PEDAS + ISI IKAN
1 biji labu siam
1 ekor ikan kembung/ selayang - rebus
1 asama keping
1 kotak santan
¹ sudu minyak
Bahan Tumbuk
5 cili padi merah
2 bawang merah
1 ketul kecik kunyit
1 sudu teh garam halus
1. Labu siam dipotong jejari halus
2. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk
hingga naik minyak
3. Masukkan labu siam
4. Tambah 1/4 santan + 1 cawan air
5. Masak hingga kuah mendidih labu siam layu
6. Tambah asam dan isi ikan rebus
7. Tambah santan pekat
8. Sesuaikan rasa
Ini lah Labu Siam
English Gourd....not Bitter Gourd ..
Bila mak aku tunjuk pada nenek ..
Nenek cakap kat tempat nenek x panggil Labu Siam
Tapi panggil TERUNG AKAR..
Nenek cakap sebab pokoknya menjalar macam akar dan rupa buahnya macam buah terung
Mmm...logik la jugak...
Labu siam dibelah ..
Basuh untuk hilangkan getahnya
Racik jejeri halus
Tumbuk bahan tumbuk
Cili padi merah digunakan supaya kuah lebih cantik
Panas minyak dan tumis baham tumbuk
Masukkan labu dan gaul rata
Masuk 1/4 bahagian santan + air supaya jadi santan cair dan untuk kuah mendidih supaya labu lembut
Bila labu sudah mendidih dan nampak isi labu jernih masukkab asam keping
Tambah isi ikan rebus
Tambah santan pekat dan sesuaikan rasa
Siap.....
No comments:
Post a Comment