Tuesday 8 October 2019

CARA BUAT ROTI CANAI SENDIRI

Roti Canai homemade lagi...
Mak aku masak untuk breakfast hari Ahad
Weekend kena la makan special skit
Heeee

Roti Canai homemade
Kuah Kari Dal +Sardin
Sambal Tumia Bilis
Kopi Susu Panas



Resipi. I just c&p dari oldpost 
ROTI CANAI HOMEMADE... kat sini...

HOMEMADE ROTI CANAI 
1 kg tepung gandum
1 sudu teh penuh garam halus
2 sudu besar gula
2 cawan air suam
Minyak

1. Bancuh garam dan gula dengan air suam
2. Uli tepung dengan air bergula dan bergaram tadi. Masuk air sikit demi sikit..jangan masuk sekali gus.
3. Jumlah cecair untuk 1 kg tepung hanya antara 2 cawan sahaja..jika terlalu keras tambah sikit lagi air..tetapi biasanya tidak lebih dari 2 1/4 cawan.
4. Uli dough hingga terasa licin.Doh seakan dough kuih donat
5. Bahagikan anggaran 20-25 biji bebola dan bulat2kan seperti hendak buat roti bjn.
6. Isikan minyak dalam mangkuk besar anggaran 2 cawan dan rendam bebola tadi semalaman..
7. Sapu sikit minyak oada dulang besar dan leperkan sebiji dough  sambil diregangkam hingga menjadi nipis seperti kain.
8. Boleh lipat 4 segi atau dibuat seperti sanggul. Bila hendak goreng tekan2kan sanggul dough yang dah dicanai tadi hingga leper dan goreng dsngan sedikit sahaja minyak seperti menggoreng lempeng



Dari malamnya mak aku gigih menguli tepung


Sampai nampak urat kat tangan mak aku


Dah siap uli...
Dijadikan bebola sebesar  bola ping pong
Pastu rendam dalam minyak semalaman


Esok pagi baru masak
Sebab xde dulng besar nak buat tenmpat tebar
Mak aku guna table top tu guna penjurunya & balut aluminium foil
So.. Nampak la macam mamak nyer kan..


Haaaa... Takde la mak aku tebar

Nampak mak aku tekan2 d tarik2 manja sampai nipis macam kertas


Pastu dihimpunkan macam basuh kain lak..
Hahahaa

Pastu buat lingkaran


Macam sanggul pun ada


Bila dibiarkan jadi macam bunga ros la....


Pastu telan hingga leper dan goreng dalam kuali yang disapu minyak
Balik-balikkan hingga garing

Siap
Mak aku cakap. Kalau nak roti garing boleh terus makan
Kalau nak roti lembut
Renyuk-renyukkan & tepuk-tepuk macam mamak

Haaaaa. Banyak baq hang
Abang bawa bekal 4 keping nak makan ngan kawan-kawan kot


Makan la ngan KARI DAL + SARDIN....


Aku suka makan cicah susu
Tapi sebab kari dal ni sedap
Aku makan cicah kati dal sardin ni
Mak aku makan ngan Sambal Bilis

9 comments:

  1. Nenek Cella ada kat KL ke? Sedapnya roti canai buat sendiri kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heeee... nenek xde kat sini.. Hihihihi... baru perasan sebab c&p dari oldpost... Dah edit

      Delete
  2. Replies
    1. La.. kot kot Bahasa afrika ke.. Tonga ke..nak Kata sepupu penunggu bukan juga..
      Hahahhehe

      Delete
  3. Yeahh, finally jumpa cara nak buat roti canai. Nak try lah nanti. Thank you for the recipe. followback me here. https://beehaazman19.blogspot.com/ ^^

    ReplyDelete
  4. Hebat awak nak..bijak simpan resepi mak kt sini...nnt dh tinggL sendiri2..TERUS masak jer tk payah tepon2 mak lagi. Makcik plk tumpang copy resepi awk..dapat pahala pulak kongsi resepi dg org ramai!!!.tq yer. Muga berjaya dunia akhirat dan jadi anak solehah.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aamminn...tq mendoakan yang baik untuk kiter..
      Betul tu.. Kalau kongsi ilmu yang baik dapat pahala.. So, amik yang baik-baik sahaja tau..

      Delete