Sunday 6 October 2019

KARI DAL DENGAN SARDIN

Mak aku masak Kari Dal Dengan Sardin.
Haaa... Nak kata vege tapi ada sardin
Selalu kalau Kari Dal bukan ke untuk vege jerk..?
Ala.. Mak aku kata betul la kalau vege makan dal & sayur macam HERBIVOR
Tapi kalau OMNIVOR macam we all ni memang ssmua belasah
Heeee....
Bia sebut herbivor, karnivor & omnivor ni tingat dulu masa sekolah rendah aku selalu keliru nak ingat semua tu..
Tapi mak aku bagi tips untuk aku hafal
Mak aku cakap masa mak aku sekolah dulu xde sebut macam tu
Sebutan dulu-dulu mak aku cakap lebih mudah nak ingat sebab
Pemakan daun disebut MAUN
Pemakan daging disebut MAGING
Pemakan serba serbi disebut MASERBA
Wahhh... senangnya istilah Sains dulu-dulu
Zaman aku macam complicated jer..
Herbivor.. Karnivor.. Omnivor
Tapi mak aku cakap kita boleh gun cara sendiri nak hafal..
Mak aku bagi tips:
HERBIVOR - ingat D'herb  - logonya daun
KARNIVOR- ingat KAR - sangKAR - binatang ganas kena kurung- makan daging
OMNIVOR- ingat OM.. ingat dialog indon - apagapa aja om.. maksudnya makan apa saja
Hahahaha... Kalau orang lain tak faham aku tak tahu
Yang penting aku faham & ingt sampai sekarang



Kari Dal & Sardin
Nampak besyer-besyer jerk
Tapi sedap dia xleh bawa bincang baq hang
Aku boley terhirup ratah sedap
Betol x tipu nyer..
Tak cayer tanyer mak aku..
Kikikiki

KARI DAL & SARDIN
1tin kecil sardin
½ cawan dal
1 biji terung panjang
1 biji kentang
1 asam keping
½kotak santan (½cawan)
1 sudu teh garam
1sudu makan serbuk kari daging
1 sudu makan serbuk kunyit
½bawang besar cincang
2 bawang putih
5 cili padi /cili kering
2 sudu minyak

1. Rebus dal hingga empuk
2. Potong terung dan goreng hingga garing
3. Panaskan 2 sudu minyak dan tumis bawang cincang & bawang putih
4. Masukkan serbuk kari & serbuk kunyit yang dibancuh dsngn 1 cawan air dan masak hingga naik minyak
5. Masukkan kentang dadu & 2 cawan air. Masak hingga kentang empuk.
6. Tambah dal rebus bersama air rebusan dal, terung goreng, asam keping, cili, garam dan masak hingga mendidih
7. Masukkan sardin bersama sosnya & santan pekat. Biar mendidih
8. Sesuaikan rasa

Kacang Dal rebus


Terung goreng

Mak aku cakap kalau Kari Dal orang India. Mereka buat dengn cara rebus semua bahan & tanpa santan.
Pastu tumis darat
Tumis darat..?


Tapi ni Kari Dal  versi mak aku
Tabur daun ketumbar
Dulu aku x suka daun ketumbar sebab bau dia macam teruk sangat
Tapi now aku suka & tiba-tiba bau dia jadi harum plakπŸ˜€

5 comments:

  1. Dah Tua Tu. Sebab Tu dah mula suka benda YG tak suka..

    ReplyDelete
    Replies
    1. 🀣🀣🀣🀣🀣.....
      Ni cikgu kiter cakao "senjata makan tuan" 😁😁😁

      Delete
    2. Mana ada tua lagi...
      🀫🀫🀫🀫

      Delete
    3. Dah besar dah Dik cella..nak SPM dah...Lepas ni...eheem....

      Delete