Sunday 20 October 2019

ASAM PEDAS SARDIN + TERUNG SIAM & LAUK KAMPUNG

Asam Pedas Sardin + Terung Siam
Lauk lunch semalam...Sabtu
Pukul 5.45 pagi mak aku dah kejutkan
Lepas subuh terus belek modul Sejarah yang cikgu kasi..
Mak aku buatkan Nescafe Latte Caramel & 2 keping roti sambil minum sambil tengok buat beberapa soalan..
Pukul 10 stop... Tengok TV jap sambil sapu & mop lantai.
Mak aku plak tengah prepare nak masak lunch


 Terung ni mak aku kata nak. Masak Asam Pedas ngan Sardin..
Haaa... Terung ni nenek banyak tanam & kalau balik mesti ada pokok yang sedang berbuah..
Mak aku cakap ni Terung Siam
Mm.. tak tahu lak terung pun ada kaum dia🀣


 Naper goreng plak?
Mak aku kata supaya terung empuk dan rasa lebih sedap bila masuk dalam asam pedas
Mmmm... aku x minat sangat terung ni
Kalau terung purple yang panjang tu aku suka sangat kalau mak aku goreng tepung..
TERUNG GORENG CELUP TEPUNG....
Memang sedap...



ASAM PEDAS SARDIN + TERUNG SIAM
1 tin sardin
1/2 bunga kantan
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
5biji terung siam-belah 2 & goreng masak
2 sudu minyak
1 sudu teh pes asam jawa+ 2 cawan air
Bahan Blend
15 biji cili kering
1/2 bawang besar
2 bawang putih
2 hiris lengkuas
1.Panaskan .inyak dan tumis bahan blend hingga naik minyak
2. Masukkan 2 cawan air asam jawa cair
3. Masukan bungan kantan, garam dan gula serta masak hingga mendidih dan masukkan terung goreng
4. Masukkan sardin bersama sosnya
5. Perlahan kan api supaya kuah mendidih perlahan dan kuhh jadi cantik
6. Sesuiakan rasa

Ni umbut pisang
Nak masak kari ngan daging ker?
Mmm.. Mak aku cakap nak rebus buat ulam jer coz umbutnya sikit jer..
Mak aku mak Wana kasiumbut pisang tu


 Tapi bila rebus hitamnya umbut pisang tu
Aku x makan pun sebab so scary..
Hahhaha
Aku makan ulam bendi rebus tu


 Pastu tung tang tung mak aku tumbuk sambal belacan

 Mmmm... x sama macam cabai tumbuk nenek la...
Cabai tumbuk nenek nyer memang terboik


 Tapi masa makan nasi
Omak aiiiii pedas giler Baq hang..!
Tak berani lagi dah nak cicah kali ke-2
Mak aku pun cakap pedas sesangat
Tak tau sebab apa
Memang la cili tapi selalu nenek buat xdelah pedas giler camtu

 Mak aku cakap nak alter
Amik sambal. Belacan tu sesudu & tambah bawang hiris, perah limau & BUDUUUUU
Waaaaa..... sedap baq hang...
Sedap betul cicah ngan bemdi rebus
Haaaa..... Tersuka plak ulam bendi tu bila cicah budu
Budu ni mak aku cakap ada kawan dari Kelantan kasi


 Dah lama nak minta mak aku goreng ikan kering ni
Nampak macam sedap
Ni plak mak aku cakap mak Ismail yang kasi
Huh... almost lauk hari ni orang kasi
Alhamdulillah sdmoga Allah beri pahala kepada yang berkongsi rezeki ini semua

 Bila voreng ikan tu jadi bergulu g macam tenggiling
Haaaa... Jangan ingat aku x tahu tenggiling
Sedap ikan tu rangup macam keropok


Ikan Pekasam Goreng
Mak aku masak banyaknya lauk hari ni
Selalu 1@2 lauk jer..

6 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

  2. Cella sambal belacan mak buat cam sambal belacan arwah mak nak says buat.
    Makan dengan ulam.pucuk turi, ulam raja, bebuas, sayur celur.. memang gitu gayanya.. texture sambal basah tapi pekat. Sedap Tu ..sampai sekarang buat can't get the exact texture...
    Sambal yg kedua pun..sedap.makan sayur celur.....nanti Lepas spm belajar benda benda ni..SBB selalu take for granted ..r...

    Saya belajar Dari arwah mak..still tak jadi cam dia buat. ITU step by step Tu..tak dapt reproduced..

    Tapi takpe nanti Minta mak cella buatkan..πŸ€£πŸ€£πŸ˜‚πŸ˜›πŸ˜πŸ€ͺ

    Terung yg masam sedap buat sambal belacan cam mak awak buat.campur gaulkan sedap..masak gulai.sedapptau..

    Eleh nak.purple brinjal .... goreng cam tempura le tuπŸ˜™...

    Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak nak la belajar buat sambal belacan.
      Klu gi clas bakery ke... Chocolate ke..
      Yezzz... Yang tu kiter suka
      Paling kita tingin nak belajar ialah hias kek.. Haaa itu kiter suker

      Delete
    2. Belajar semua basic la.. the. Can belajar buat hias kek.tengok blogger azlita Tu. Masak best baking best. Balance. Hias rumah cantik.


      Jangan pandang rendah sambal belacan tau.

      Delete
  3. Assalamualaikum Cella,
    First time auntie masuk ruangan komen. Selalu baca je. Kerap kali nampak Cella up cerita masak terung siam ni buat auntie terpanggil nak minta tolong, auntie nak minta sikit biji benih terung tu boleh tak.
    Dah kerap auntie beli online tapi tak ada satu pun yang tumbuh. Keciwa tak boleh nak kata. Auntie suka sangat masak lemak cili api ikan atau sardin campur terung siam tu.

    Kalau tak keberatan nanti Cella boleh wa auntie guna no 012-9056873.
    Terima kasih ya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam...
      Alamak, pokok terung tu kat Kedah la...
      Nanti hujung gahun baru balik Kedah..
      Tapi mak kiter kata, nenek dapat benih terung tu dengan cara beli terung tu pilih yang dah matang & biar sampai buah terung tu kuning skit. Pastu belah amik bijinya & jemur keering dulu sebelum semai.
      Ni selalu mak kiter beli terung ni kat Hero.. Kadang kat CS..
      Boleh try cara nenek tu.. Semoga berjaya..
      Kalau x berjaya juga..
      Kalau kiter balik Kedah kiter memang update.. Nnti ingatkan yer

      Delete