Saturday 20 May 2017

KARI SARDIN TANPA SANTAN

Kari Sardin Tanpa Santan...
Mmmm....bulan ni bulan Sardin kot..
Banyak kali sangat mak aku masak Sardin...
Hahaha..
Tapi aku suka..
Suka makan kuahnya...
Ikannya masih aku x suka...


Kali ni mak aku masak KAri Sardin Tanpa Santan...
Kari biasa juga...
Cuma mak aku cakap ni versi xde santan...
Mmmm sedappp...
Masam-masam skit..
I Like...!!!


KARI SADIN TANPA SANTAN
1 tin kecil sardin
2 sudu serbuk kari ikan- + 1cawan air
5 cili padi
1 bungkus cendawan enoki(jika suka)
2 cawan air asan cair ( 1 sudu asam jawa+ 2 cawan air)
1 sudu teh garam
1/4 sudu teh gula
2 sudu minyak

Bahan tumis:
2 biji bawag merah
1 ulas bawang putih
1/2 sudu teh halba campur
1 tangkai daun kari

1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis
2. Tambahkan serbuk kari yang dibancuh dengan 1 cawan air..
3. Masak hingga naik minyak
4. Masukkan sos sardin dan air asam cair,garam dan secubnit gula untuk imbang rasa masam
5. Masak hingga mendidih dan tambah cili padi
6. Masukkan ikan sardin dan biar mendidih sekejap sahaja.
7. Sesuaikan rasanya dan tutup api

Kari Sardin ni agak masam sikit sebab mak aku kata kalau Kari Tanpa Santan kena guna banyak air asam jawa supaya lebih pekat dan sedap...
Kalau masak Kari Bersantan kurangkan asam jawa atau gantikan asan jawa dengan 1asam keping sahaja..


Boleh makan ngan Nasi Putih....
Mak aku kata boleh campur dengan kacang panjang,kentang ,bendi,terung atau apa juga sayur yang sesuai untuk kari.
Mak aku citer...
Asalnya nak masak Kari Sardin Campur Betik ..
Tapi dah cari betik mengkal kat Hero xde lak stok hari ni....
So kari sardin ni campur cendawan enoki jer..
Tupun sikit jer cendawannya
Kalau dolu- dolu kat kampung nenek..
Sardin ni dimasak kari campur betik yang mengkal..
Mengkal tu betik yang isi dia dah warna merah tapi masih keras dan rangup...
Waaaa....cam sedap jer...
Minggu lepas mak aku dah masak KARI AUAM CAMPUR BETIK kat sini...
Sedappp.....

Mmmm...Kalau cicah ngan Roti Arab or Roti Puri...
Terangkat nih..!!!
Ohhhhh.....sedaonya Roti Arab Cicah Kari Sardin..
Huhuhuhuhu...

3 comments:

  1. Lauk sardin sepanjang zaman,satu menu pun dah cukup untuk menambah nasi...sedapnyee...aunty suke sardin kari tanpa santan...lapar la pulak tengok....

    ReplyDelete
  2. Lauk sardin sepanjang zaman,satu menu pun dah cukup untuk menambah nasi...sedapnyee...aunty suke sardin kari tanpa santan...lapar la pulak tengok....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aunty suka sardin yer...
      Mak kiter cakap " Ikan Kurung"
      Hahaha....
      Haaa....dah nak puasa dah...
      Pasni dah xleh makan waktu siang...

      Delete