Tuesday 21 April 2020

SAWI HIJAU SOS TIRAM - PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN - COVID 19 (DAY 34)

Sejak Perintah Kawalan Pergerakan-Covid 19 ni jarang dapat makan sayur..
Banyak makan makanan kering & frozen jer
Sesekali dapat makan sayur
Nikmatnyaaaaaa

Mak aku masak Sayur Sawi Hijau
Memang la semua sawi warna hijau kan..
Heee ada ker sawi warna pink??


Mak aku kata ni sawi hijau
Sawinya lebih kecil & warna hijaunya lebih pekat
Kalau sawi yang aku guna untuk goreng mihun hari tu sawi juga
Tapi mak aku cakap tu sawi biasa


Sawi Hijau ni mak aku cakap ada yang panggil sawi bunga
Sebab selalu kalau beli ada jer bunga sawi ni warna kuning & boleh dimakan pun masak ngan daun & batang sawi ni sekali

Ada yang panggil Sawi Pahit
Haaaaa... Yang ninaku setuju
Sebab bila kunyah ada sikit rasa pahit
Tapi aku suka jer walaupun ada sikit arasa pahit.. Kalau sawi biasa aku x suka.
Selalu aku akan pilih makan daun jer & batangnya aku kumpul tepi pinggan & buang
Macam makan mihun hari tu memang aku buang batang sawi..
Tapi sayur sawi yang mak aku masak hari ni memang sedap.. Walaupun ada sikit pahit
Abang ngan kakak ambil sorang 1 pc jer
Aku tahu dorang mesti ingat mak aku masak Sayur Kailan...
Kalau sayut kailan x pahit.
Batang kailan lagi sedap..
Sekali yang ni sayur sawi daaaaaaaa
Hahaha... Aku la habiskan
Sebab sedappppp
Kuah oyster sauce tu pun licin aku makan
Bawang putih cruncy tu memang fav aku.
Haaaaa sedap baq hang..!!

SAWI HIJAU SOS TIRAM
1 ikat sawi hijau
10 ulas bawang putih- cincang
2 sudu sos tiram
1 sudu kicap Jalen lemak manis
1 cili merah
4 sudu minyak

1. Bersihkan sawi & biarkan tanpa disiang
2. Jerang air dalma kuali hingga mendidih & celur sawi 2 minit.
3. Angkat sawi & rendam dalam air sejuk supaya kekal hijau. Toskan & susun dalam pinggan hidang
4. Panaskan minyak & goreng bawang putih cincang hingga nampak kekuningan. Kaut bawang putih bersama separuh daripada minyaknya. Bila nampak kuning jer kena akaut sebab nanti bawang akan dikaut bersama minyak yang masih panas & akan meneruskan proses garing dalam bekas walaupun sudah diangkat
5. Dalam kuali yang masih ada sikit minyak tadi dimasukkan sos tiram & kicap lemak manis & cili hiris. (tak perlu garam)
6. Bila mendidih & pekat terus curahkan  ke atas sayur sawi yang sudah dicelur & disusun dalam pinggan.
7. Taburkan bawang putih goreng crispy diatasnya bersama sedikit minyak gorengan bawang putih tersebut


5 comments:

  1. Sawi pahit buat asam rebus pedasnlerak ikan bilis. Sedap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heeee lum pernah makan...
      Kalau ikan, bendi & nanas pernah la tengok mak masak asam rebus..
      Nanti kiter suggest kat mak

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. rebus letak bawang merah cili boh 2 sudu besar, asam jawa ikan bilis.

    Same type of kuah letak hirisan peria.

    Tak pun asam tumisletak sayur cam kat atas. Dan juga gantikan peria..



    ReplyDelete