Monday, 27 April 2020

RENDANG AYAM PENCEN ADA TELUR-PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN-COVID 19 (DAY 41)RAMADHAN 2020

Dalam sedar dalam mengira hari, hari ni dah masuk hari ke 41 Perintah Kawalan Pergerakan.
Ramadhan pula sudah masuk hari ke-4.
Ni cerita juadah iftar semalam hari ke-3 puasa..

Mak aku masak Rendang Ayam Pencen Ada Telur..
Haaaaa... Pernah dengar x nama rwndang cam tu?
Hehehehe... Nama letak sendiri...

Rendang Ayam Pencen memang sedap
Lagi-lagi kulit ayam ni
Perh... Krup krup krup wei
Abang la paling suka kulit ayam pencen n
Kakak plak memang x makan kulit ayam
Bila amik ayam kakak akan tarik kulit ayam tu bagi kat abang
Haaaaa... Kakak tu x nak try
Kalau dah makan mesti jatuh syenta
Sebab kulit ayam pencen ni memang sedap
Tak sama ngan kulit ayam biasa yang penuh lemak tu
Kulit ayam pencen sedap dia lain tau


Semalam mak aku gi pasar.
Last mak aku gi pasar hari Selasa masa bawa aku gi klinik hari tu
Tapi hari Selasa tu kan dah citer mak aku cakap pasar xde ikan xde sayur sebab pasar Borong Selayang kena PKPD
Habis pasar kecil & kedai kecil xde stok ikan & sayur
Semalam pun mak aku cakap x banyak beze
Ikan ada tapi hanya sikit & harga mahal
Mak aku ada beli kepala ikan
Kecik jer pun tapi mak aku cakap harganya rm30.
Mak aku juga beli ayam pencen & fillet ayam
Mak aku cakap fillet ayam tu nak buat chicken popcorn ke.. Nak buat goreng mihun ke
Ayam Pencen ni memang dah agak la mak aku nak masak rendang


Haaaa. Aku memang boleh kenal ayam pencen
Sebab ayam pencen ni kulit dia warna kuning & kulit dia memang lebih keras dari ayam biasa
Isi dia pun memang warna  merah  x macam ayam biasa yang isinya putih
Haaa... Sebab mak aku dah selalu beli ayam pencen untuk masak rendang

Taraaaa... Ni la sebab namanya Rendang Ayam Pencen Ada Telur
Sebab ni la
Sebab memang ada telur..

Ni telur yang ada dalam perut ayam pencen tu
Ada beberapa biji yang warna kuning belum menjadi telur sepenuhnya
Ada sebiji yang dah keras kulitnya dah jadi sebiji telur sempurna.
Mak aku kata ayam tu x ssmpat nak keluarkan dari perutnya.
Tersangkut kat bontotnya dah kena sembelih... Qalu innalillah...
Mak aku cakap yang tepi telur yang warna coklat skit tu sarung telur  tempat telur telur tu tersimpan & telur tu keluar


Haaa.. Ni yang dah jadi rendang
Telur kuning tu dah jadi keras
Tak lembik lagi macam masa belum masak
Telur yang putih yang dah simpat kat peti ais ngan telur lain
Takkan nak masak rendang plak

RENDANG AYAM PENCEN ADA TELUR
1 ekor ayam pencen- bersihkan dan rebus empuk( telurnya x perlu rebus)
2 asam keping
2 sudu teh garam
1 sudu besar gula melaka
1 kotak kecil santan
2 sudu minyak
1 daun kunyit
Bahan Blend:
1 cawan cili padi hijau
1 bawang besar
3 serai
2 hiris lengkuas
1 ketul kunyit


1. Rebus ayam pencen hingga empuk
2. Panaskan  minyak dan tumis bahan blend
3. Masukkan ayam yang dah direbus bersama air rebusan ayam. Masukkan juga telurnya..
4. Masukkan garam,gula dan asam keping.
5. Masak hingga mendidih dan kering baru masukkan santan dan daun kunyit
6. Bila pekat dan naik minyak,sesuaikan rasa dan tabur daun kunyit hiris halus


Rendang Ayam Pencen ni makan ngan nasi impit
Nasi impit home made wei
Sebab mak aku kata semua ketupat segera Adabi & Nona semua xde stok kat kedai sejak Perintah Kawalan Pergerakan
Mak aku kata ada jer stok lama kat dalam akbinet dapur tu sepaket ketuoat adabi
Tapi nak simpan untuk raya
Takut nanti memang xde stok sampai raya


So, ni nasi impit home made mak aku buat
Untuk makan ngan rendang ayam pencen ni

Minuman sepanjang 3 hari puasa hanya Teh O Limau Panas & Air Kosong jer..


No comments:

Post a Comment