Saturday, 18 April 2020

AKU MASAK MIHUN GORENG - PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN - COVID 19 (DAY 32)OVID 19

Hari ke 32 Perintah Kawalan Pergerakan ni plan nak alih TV..
Alaaa.. Sekali wayar wifi & plug tu plak pendek jerk..
Kedai semua mana ada buka kalau nak beli pun
Mmm... Pishang...

Malam tadi aku masak mihun
Haaa... Macam x caya kan
Aku pun mula macam x caya aku boleh masak mihun ni
Hahaha...

Tapi tolong la percaya
Please....
不不不不

Coz memang aku yang masak
Cuma mihun tu mak aku dah rendam dalam air sesiap
Sebab asalnya mak aku nak masak
Sekali masa mak aku tengah masukkan mihun dalam bekas untuk direndam
Aku cakap aku nak masak..
So, kredit la skit kat mak aku sebab mak aku yang letak mihun dalam bekas & buka paip air masukkan air dalam bekas mihun tu..
Ops.. 1 lagi isi ayam tu mak aku dah siap hiris sebab tengok mak aku memang dah siap hiris dalam mangkuk tu..
Aku just amik garam & gaul guna sudu
Antara confident dengan tidak jer aku try masak
Sebab aku selalu juga baca orang cakap goreng mihun ni agak susah
Silap- silap jadi mihun macam selalu makan kat perkhemahan masa sekolah dulu
Aku memang x suka mihun kat kem sebab mihun kat kem mesti jadi pendek-pendek macam nasi..
Tapi mak aku cakap memang ada jer orang yang suka mihun macam tu
Ada jer orang yang memang sengaja kerat-keratkan mihun bagi hancur masa goreng..
Mmmm... ada ke macam tu..
Tapi aku memang x suka la kalau mihun hancur
Sebab tu aku takut nak goreng mihun
Kalau goreng maggi memang aku dah terror dah.. (ayat riak) 不不berdosa kan..


Sebab mihun ni aku yang masak
Kena la tepek pic banyak skit kannn
五五五五

Dari mula tumis, goreng, gaul & sampai la cedok isi dalam bekas ni
Susun elok-elok dalam bekas sebab vangga giler aku dapat mask mihun goreng yang sedap ni..
(sekali lagi riak)

Cuma nasib baik x terlebih masin
Mula rasa macam tawar jer
Sekali seblum nak tambah garam sempat mpanggil mak aku suruh rasa
Mak aku cakap dah ok
Aku rasa macam mak aku sajer jer kot nak amik hati
Sekali bila rasa lagi sekali..
Ops memang dah cukup masin la
Sib baik rasa kali ke-2
Maybe sebab terlalu excited masa nak rasa tu aku just amik sehelai mihun jer untuk rasa..
Kali ke-2 rasa aku cedok 1 sudu..
Mmm baru betul-betul rasa mihun
Yang 1st tu excited nk tambah garam jer
Hahahaha
Gelojoh...

Masa mula masuk mihun dalam sambal tu aku dah cuak sebab mihun tu xmo lembut
Keras kejung.
Aku dah nak tuangkan air panas dah
Sib baik sempat tanya mak aku dulu(walaupun asalnya aku ingat nak tuang jer air panas tu senyapgsenyap) 五五
Mak aku cakap masukan jer air biasa 1/2 cawan.. Pastu kacau rata sambil ciap ciap kan kicap
Kalau masih x lembut tambah lagi sikit air & gaul-gaul lagi.
Kalay x lembut juga, ulang tambah air TETAPI sikit & kalau x lembut juga tambah juga lagi pun SIKIT demi sikit..
Biar kena tambah banyak kali xpe
Jangan gelojoh tambah air banyak sia-siap sebab malas nak  ulang-ulang
Sebab mak aku kata kalau tambah sikit & mihun masih belum cukup lembut
Kita masih ada pilihan untuk tambah air lagi sikit & sikit & sikit hingga cukup mencaoai lembut mihun yang kita nak
TETAPI kalau x sabar, terus tambah air banyak, kalau mihun dah terlebih lembut atau ayat yang lebih kejam.. Mihun tu lembik
Haaaaa.... Memang x depek nak nolong do
Maka kena la redho makan mihun versi lem
Huwaaaaaa... aku xnak la mihun kem
Ok.. Kerana itu in sha Allah aku akan ingat untuk tambah air sikit demi siki demi sikit dsmi sikit..
Asalkan mihun ni x jadi mihun kem

Hasil kesabaran tambah air sikit demi sikit demi sikit tu
Dapatlah hasil mihun yang aku nak
Yang penting bukan versi  mihun kem
Hahahaha.
Resipi c&p dari BIHUN GORENG RENCAH ISI AYAM.. kat sinj

BIHUN GORENG RENCAH ISI AYAM
1 bungku bihun - rendam air biasa 15 minit
1 mangkuk isi ayam- hiris nipis
1 batang carrot- hiris jejari halus
1 rumpun daun bawang/ganti sawi
1 pokok daun sup/takde stok
4 sudu minyak
2 sudu teh garam
1/4 cawan kicap manis/agak-agak jer
2 sudu besar cili blend + bawang

1. Gaul isi atam dengan 1 sudu teh garam(supaya tidak lwkat masak goreng)
2. Panaskan minyak & tumis isi ayam bergaram hingga masak
3. Tambah cili blend & masak hingga naik minyak
4. Tambah carrot  gaul hingga carrot lembut & + 1/2 cawan air & biar hingga mendidih
5. Buangkan air rendaman bihun( tak perlu tapis)
6. Masukkan bihum dalam kuah mendidih & biar 1/2 minit sebelum dibalik2kan & digaul rata.
7. Sambil gaul, sambil rennis kicap manis hingga bihun lembut & bersalut sekata.
8. Jika bihun belum cukup lembut masukkan sikit lagi air sambil dikacau-kacau
9. Masukkan daun bawang(aku guna sawi & gaul rata
10. Sesuaikan rasa & tabur daun sup

** patutnya sawi tu masukkan batang dia dulu masa masuk carrot.. Tapi aku lupa.. Aku masuk sama ngan daun sawi.. Hasilnya batang sawi tu keras skit & ada rasa pahit-pahit skit.. Hee.. 
Nanti kena baiki lagi.. 



10 comments:

  1. Salaam cells, percaya awak masak. Sebab Kita belajar madam Dari mak dgn tolong prepare. Kdian take instructions.. masukkan ITu ini.
    Anyway memasak Dan memandu boleh belajar dgn Cara observations Dan guidance.
    So yea.. cella bleh kawen dah
    ..

    ReplyDelete
  2. Salam sistur..
    Heee... Betul lah
    Driving & cooking boleh belajar dengan cara observations..

    Awwwww... Semalam post kat Family Whats App pun Achik kiter cakap dah boleh kawen不不不

    ReplyDelete
  3. Wahhhh..tahniah cella.. nampak menyelerakan la bihun tu. If ni first attempt cella goreng bihun, wah nampak hasil seorg chef pro..x nampak amatur.. nampak tak berbakul pujian tu..hihihihi

    Anyway, boleh dh kawen..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ❤️❤️❤️❤️
      Hahaha selama ni goreng maggi jer pandai..
      Jenuh jugak la tepis minyak yang sajer jer nak bermanja ngan tangan kiter masa tumis ayam & cili tu. Hehehe
      TQ pujian dalam bakul tu不不
      Tapi sekarang PKP mana boleh kawen..
      Ops.. Dah boleh kawen online kan.. 五五五

      Delete
    2. Oooo can skip uni..terus ke university rumah tangga

      Delete
    3. 不不不
      Mana boleh langkah bendul..
      Abang ngan kakak belum kawen

      Delete
  4. Wahhh...sedap2...ada lagi tak mihun goreng ni,Aunty nak bawa pinggan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh.. Boleh... Boleh..
      Bawa kek cheese leleh untuk kiter tau.. Nanti kiter masak mihun special untuk aunty五五

      Delete