Tuesday 21 April 2020

ULAM JAGUNG MUDA CICAH BUDU-PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN-COVID 19 (DAY 34)

34 hari menjalani Perintah Kawalan Pergerakan- Covid 19. Tadi dengar dalam TV ada 1 lagi kawasan baharu dikenakan Printah Kawalan Pergerakan Diperketat (PKPD) kat kawasan Pasar Borong Selayang
PKPD ni maknanya memang sebab banyak kes covid la di kawasan tu.
Mmm.. Kalau tengok dalam TV memang kat erea situ penuh ngan pendatang asing pun. Pernah sekali lalu situ nak gi kenduri umah Madam Jue 2 tahun lepas.
Memang x macam Malaysia.
Dalam TV pun selalu tunjuk suasana di situ.. Hari tu kat TV3 pun tengok dorang buat live kat situ memang ramai warga asing selamber jerk berkumpul, berbual & kanak-kanak bermain macam xde apa-apa,
Sedangkan mostly orang Malaysia memang #stay@home#patuh arahan. Now dah dengar dorang kena PKPD, maksudnya??????


Mak aku tengah makan nasi
Lauk apa?


Lauk Ulam Jagung Muda Rebus Cicah Budu..
Sedap ker?
Mak aku cakap sedap sangat
Mmm... aku x minat nak makan jagung muda a.k.a Baby Corn ni..
Kalau jumpa dalam tonyam or Sayur Campur pun memang aku x makan

Tapi mak aku cakap sedap sangat..
Mak aku cakap sebelum ni x tahu pun boleh jadikan ulam yang sedap.. Selalunya masuk dalam tomyan or sayur campur sahaja.. Tapi sebab pernah tengok seotang Cina Kelantan ajar makan jagung muda ni direbus jadikan ulam cicah budu. Beliau cakap sedap.
Mak aku la pulun makan sorang sampai habis ulam tu..
Abang nak makan budu tu mak aku x kasi
Hahahahaha..

Abang makan la ngan lauk ayam

Ayam goreng cicah budu pun sedap tau
Haaa.... Tapi abang mak aku x kasi makan budu sebab sebelum ni kalau makan budu abang akan jadi selesema
Sebelum ni xpe selesema boleh gi beli ubat
Now, mana boleh sukahati nak keluar
So,. Mak aku cakap jangan cari pasal
Jangan makan budu..
Makanlah Kicap Jalen je
Kalau xde Kicap Jalen.. Kita Batalkan Perintah Kawalan Pergerakan ni..!!!
Hahahaha...

4 comments:

  1. Sinusn..rhinitis issue... Takbkeh makan budu belacan. Cencalok

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi yang peliksnya abang ni ikan dia x makan..
      Budu boleh plak makan siap buat kuah.. Hahaha

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  2. It is all in the head.the preference starts when we have options.

    Cam aruah Pak. Masa dia hidup mak masak nasi dagang pakai ikan tenggiri.

    Kalau masak ikan tongkol dia tak.sentuh. bila Tanya Banyak tulang...🤭🤭🤭🤔🤔🤔🤔

    Bila makan kat delifrance.pandai lak makan ikan tuna filing sandwiches. 😹😹🤣🤣😒

    Adil beradik dia.pon Sama..
    Pergi seberang laut.makan lak.

    Kita ni tergaru Garu kepala memikirkan logic mereka ...
    Bila lapar makan lak bila Nama tuna...haha

    Spupu lak... Aris tak makan ayam..Ada resdung.
    Bila org tua ni masak lauk lain uutk dia.. Dan masak enough ayam.utk yg makan..Time makan dia makan semua.dan makan share orang..
    Kata alah ayam.

    Then next I masih kenyang so not having any meal.
    So bila time makan dia makan..


    YG Bila kluar tak mo makan..tapi order orang lain datang DIA sebat habis.

    So Sekarang ni kalau orang rapat Dan Bukan tua but camni... Kalau Kita angin.. Kita sound je.sebab it's a bad habit.
    Lagi dia blehbising Kita masAk Banyak. Padahal Kita factored in their portions.

    Alasan Allergy Tu makan tak bleh nak diterima.
    SBB Kita allergy to lamb mutton dan sepupunya goat ..
    Sehiris nipis bleh pitam. So woul not touch at all


    Anyway......



    ReplyDelete