Wednesday 29 April 2020

KARI KEPALA IKAN + TERUNG TELUNJUK - PERINTAH KAWALAN PERGERAKANGCOVID 19 (DAY 42)- RAMADHAN 2020

Puasa dah masuk 5 hari pada hari ke 42 Perintah Kawalan Pergerakan-Covid 19.
Ni menu semalam
Rabu Ramadhan ke-4..

Mak aku masak lauk Kari Kelapa Ikan + Terung Telunjuk


Kari ni opkos ka fav mak aku..
Aku suka juga kalau bukan bulan puasa. Kalau hari biasa aku suka makan kari yabg pekat gaul, nasi.. Huh....
Tapi kalau masuk bulan puasa automatic mindset aku bertukar..
Aku kurang suka kari..
Taste jadi berubah
Sebab dah terbiasa
Bulan puasa biasanya mak aku akan masak special skit berbanding hari-hari lain
Kadang lauk sama jer dengan hari biasa yang bukan bulan puasa
Tapi rasa lain istimewanya..
Hahahaha.... Mindset la kannnnn



KARI KEPALA IKAN + TERUNG TELUNJUK
1/2 kepala salmon + isi -potong
2 pkt kecil(2sudu) rempah kari ikan
10 bijinterung telunjuk-belah dua tapi jangan putus
2 cawan santan cair
1 asam keping
1 sudu teh garam
4 sudu minyak
bahan tumis:
2 bawang putih diracik
2 bawang merah dihiris
1 sudu teh halba campur
1 pelepah daun kari
1. Panas minyak n tumis bahan tumis
2. Masukkan rempah kari yang dibancuh dengan 1 cawan air.Tambah asam & garam
3. Biar naik minyak baru masukkan ikan
3. Masukkan santan biar mendidih dan ikan masak.Tambah terung & biar terung empuk
4. Sesuaikan  rasanya..

No comments:

Post a Comment