Wednesday, 29 April 2020

SAMBAL SARDIN+ TELUR & PETAI-PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN - COVID 19 (DAY 43)RAMADHAN 2020

Lauk iftar hari ke-5 Ramadhan 1441
28 April 2020
Hari ke 42 Perintah Kawalan Pergerakan- Covid 19

Mak aku masak Sambal Sardin+Telur & Petai


Petai rendam namanya
Sebab petai tu dah lama beli
Kalau beli petai & belum nak masak
Memang mak aku akan masuk dalam plastik
Isi air kasi penuh tutup petai tu
Simpan dalam peti ais
Tahan la lama

Sambal Sardin + telur d sardin
3 in 1
Siapa suka sardin makan la sardin
Sapa suka telur makan la telur
Sapa suka petai makan la petai
Aku suka jer semua.


Now nak makan petai x risau sangat
Sebab xde kuar gi mana-mana
Dok dalam rumah jer
Tak risau takut molot bau  potaišŸ¤­
Yang risaunya takit x dapat makan petai
Coz  mak aku cakap harga melambung tinggi macam KLCC
Dulu 3 papan rm5
Now 3 papan rm10
1 papan rm3.50
1 papan ada dalam 12 biji mata petai
So darab & bahagi la 1 biji petai tu berapa sen.
Kalau nak jimat jangan ngada nak makan petai..
Duit untuk beli sepapan petai dah boleh 10 biji telur..
1 ikat 3 papan petai dah boleh beli 1 tray 30 biji telur..

SAMBAL SARDIN+TELUR & PETAI
1 tin kecil sardin
3 biji telur rebus
2 papan petai - hiris
1 asam keping
1 sudu  teh garam
1 sudu teh gula perang
4 sudu minyak

Bahan Blend
15 cili kering
1/2 bawang besar
3 bawang putih

1.Panaskan minyak & tumis bahan blend.
2. Masukkan asam, garam & gula & masak hingga naik minyak
3. Masukkan sardin & telur rebua serta petai.
4. Masak hingga mendidih sekali lagi & kuah pekat berminyak.
5. Sesuaikan rasa

No comments:

Post a Comment