Saturday 4 April 2020

SPAGHETTI BOLOGNESE ADABI - PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN - COVID 19 (DAY 17)

3 Mac 2020 hari Sabtu dah masuk hari ke17 Perintah Kawalan Pergerakan - Covid 19.
Kalau fasa 2 baru kira hari ke 3
Tapi + fasa 1 14 hari dah masuk hari ke 17 la..
Fasa 2 ni sampai 14 April..
Minggu dwpan tu 24 April dah puasa
Agak-agak Ramadhan tahun ni kita puasa dalam Perintah Kawalan Pergerakan ke?
Bila tanya mak aku, mak aku
Mak aku kata macam besar jer kebarangkalian untuk Ramadhan ni sambut dalam Perintah Kawalam Pergerakan
Ssbab kerajaan dah umum semua Bazar Ramadhan di seluruh negara dibatalkan.
Mmm.. Bagi aku Bazar Ramadhan xde effect apa-apapun kat aku coz aku tersangatlah jarang pergi Bazar Ramadhan.
Seumur hidup baru beberapa kali jer aku pergi.
Sebab aku memng x suka gi Bazar Ramadhan..
sebab aku x suka gi bazar ramdhan..
Heeeee
Citer pasal puasa sebab nak citer makan apa hari ni..
Mak aku masih temanka kakak untuk puasa..
Aku ngan abang x puasa pun
Aku hanya plan nak puasa Isnin & Khamis jer ssbelum Ramadhan ni


Mak aku masak Spaghetti Bolognese
Untuk lunch aku ngan abang

Actually sampai malam
Kakak pun iftar makan Spaghetti Bolognes ni
Tapi spaghetti tu masa tengahari mak aku rebus  cukup-cukup untuk aku ngan abang jer
Petang mak aku rabus lagi spaghetti ni untik iftar kakak & dinner aku ngan abang
Mak aku?
Mak aku memang x suka bolognese
Aku memang perasan kalau mazak bolognese mak aku jarang makan
Kalau Olio nampak la mak aku makan..
Tak tahu kenapa..


Sos Bolognese + Ramly meatball
Guna Sos Pasta Adabi jer

Sos Pasta Adabi...
Ada lagi baki 4 tin
Masa TERJEBAK PANIC BUYING...hari tu mak aku memang beli stok pasta & sos ni banyak
Kalau tengok stok pasta rasanya 1/2 tong makanan dalam kabinet dapur
Dah segala macam pasta mak aku beli.

SOS BOLOGNESE ADABI
1tin sos pasta Adabi
1 tin air ( guna tin sos pasta ni juga)
20 biji meatball
1 bawang holland - cincang dadu halus
3 bawang putih - cincang
1 sudu teh garam
1 sudu makan gula perang
1 sudu butter
1 pokok daun pasly - cincang

1. Panaskan butter & tumis bawang Holland & bawang putih.
2. Masukkan meatball & goreng hingga meatball perang
3. Masukkan sos pasta & air
4. Tambah garam & gula perang
5. Bila mendidih & pekat matikan api & tabur pasly cincang. Hidang dengan pasta

**sos ni boleh terus serve dwngam pasta tanpa dimasak. 
Tapi sebab nak alter ikut our taste, mak aku memang akan masak semula

Mak aku masak,
Aku tukang rasa
Sebab mak aku puasa
Mmm.. agak masam
Mak aku soh aku tambah garam & gula perang
Aku tambah 1 sudu teh garam & 1 sudu makan gula perang..
Just nice foe my taste

Jangan lupa rebus pasta
Ni vermicelli pasta
Lebih halus daripada spaghetti
Tapi lebih besar daripada angel hair

Makan.....

No comments:

Post a Comment