Sardin mackerel masak taucu pedas
Lauk umpan tambah nasi
Selaluny asaedin mackerel ni buat masak sambal,kari,asam pedas & masak lemak cili api
SARDIN MACKEREL MASAK TAUCU PEDAS
1 tin besar saedin mackerel cap ayam
¾ cawan taucu
1 sudu kecil pes asam jawa+ 1 cawan air
1 bawang Holland - hiris
1 ketul halia muda- hiris memanjang
10 cili padi hijau- belah 2
10 cili padi merah- belah 2
1 biji timun
minyak,garam,gula,perisa
Bahan Tumbuk:
10 cili padi merah Bangladesh
10 bawang putih
1. Panaskan anggaran ½ cawan minyak.
2. Tumis cili padi hijau dan merah yang dibelah.Masukkan bahan tumbuk hingga nIk minyak.Masukkkan taucu dan masak hingga naik bau.
3. Masukkan timun yang dipotong jejari.Tambaj saedin bersama sosnya.
4. Tambah air asam jawa,bawang Holland dan perisakan.Perlu seimbang rasa,pedas,masam,masin dan sedikit manisnya.
Sedapnya boleh cuba ni nanti.
ReplyDeleteSedap ni, semua rasa ada.
ReplyDeleteTerima kasih share. Tak pernah lagi masak sardin taucu.
Nak tanya, ikan sardinnya habis ke atau lps ni akan ada menu nasi goreng sardin?
ReplyDeleteTerima kasih bagi idea bersahur...
ReplyDeletemenarik ni...dah la esok sahur berdua jer ngan Pak Zain...bleh la buat sambal sardin...
ReplyDelete