Saturday, 30 March 2024

AYAM PANGGANG KEWPEI KA,SAMBAL PETAI BILIS,SAYUR BAYAM & TEMBIKAI

Salam Ramadhan 1445 memasuki hari ke 19..Ramadhan hanya berbaki 10 hari sahaja lagi...huhuhu Rasa pantasnya Ramdhan kali ini..


Iftar kami semalam ..Jumaat
Hari ke 18 puasa.Update blog sambil dalam kereta saja ni sesambil tunggu depa beli kopis Zus 


Ayam Kewpei Air Fryer KA ni dok melintas wall sana sini kan..
Kita pun terjebak lantaran dsh tiada idea nak masak ayam..Sementelah semua bahan memang ada..



Ayam 6 ketul 
- Sos kewpei
- Serbuk lada hitam
- Sos Tiram
- Mix herb
- Minyak masak

Gaul semua & perap 1 jam..Kemudian panggang dalam air fyer 30 minit suhu 200°
( Tapi lepas 30 minit saya balikkan ayam dan panggang lagi 20 minit suhu 180°


Sambal Bilis Petai..


Saya masak guna cili merah segar + cili oadi merah




Sayur Bayam Malaysia..Dah berapa hari masak sayur bayam Cina..Ni kita makan pula sayur bayam Melayu.


Pemanis  mulut...Tembikai Black Beuty lagi


Minuaman....
Minuman yogurt mangga..
Air kosong...


7 comments:

  1. Amboi meriahnya petai depa 😍
    Ayam kewpie ni buat dah, lagi lama marinade lagi sedap kan...

    ReplyDelete
  2. Lama saya tak jumpa petai.
    Senang kerja kan Mama Cella kalau panggang ayam guna air fryer.

    ReplyDelete
  3. Sedapnyer sambal bilis petai
    Tapi wak tak makan petai

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aisehhhh.. wak tak makan petai rupanya. Macam pelik pulak wak tak makan petai, hihi.

      Delete
  4. Bayam cina & bayam melayu, apa bezanya. Sy tahun ni tak tengok sgt vid KA, nak cuba apatah lagi, tengok perkongsian kawan² maya sajalah sambil telan ailio.

    ReplyDelete
  5. Sambal bilis petai tuh memang tempting sungguh 😍😍. Makan itu saja pun dah cukup 😄😄

    ReplyDelete
  6. Berbuka sekarang SA x de selera makan la,..lebih kepada nak minum aje...berat pun turun ni...perut moncit pun dah xde...lepas tu banyak minum air manis..hahaha...tapi sahur memang minum air putih

    ReplyDelete