Sunday, 31 March 2024

SAMBAL TEMPE,CHICKEN POPCORN,SAYUR TAUGEH HIJAU,PUDING CAREMEL,HONEYDEW,KOPI ZUS & AIR TEBU

Salam Ramadhan 1445 memasuki hari ke -20 dah hari ni..


Juadah kami beriftar semalam..Ramadhan ke 19


Sambal tempe,bilis dan petai..
Ni la lauk booster semalam..
Rasa sedap sangat..hihihihi


SAMBAL TEMPE BILIS&PETAI

2 keping tempe baru- dadu
1 cawan ikan bilis bersih
1 cawan isi petai
Minyak,garam,gula,perasa

Bahan Blend Kasar:
5 cili merah 
5 cili padi merah
1 bawang besar
5 bawang putih

1. Panaskan minyak.
Goreng tempe hingga garing Ketepikan..Goreng ikan bilis dan ketepikan

2. Tumis bahan blend hingga naik minyak..Perisakan .

3.Masukkan bilis,tempe dan petai..
Gaul rata dan sesuaikan rasa.



Goreng chicken popcorn sebagai lauk tambahan..



Juga saya masak Sayur Taugeh Hijau Tumis Bawang Putih..
Saya suka sayur taugeh hijau ni walaupun kena kunyah lama sebab berserat...



Juga masak Puding Caremel.



Buah Tembikai Susu Kuning.



Cella. punya minuman...Air apa entah dia beli kat Zus Coffee


Saya minum Air Tebu...


8 comments:

  1. Memang booster ni, Mak Ngah. Periuk nasi bocor tak?

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah
    Semuanya menyelerakan

    ReplyDelete
  3. Waaah saya baru pertama liat tauge hijau. Biasa kan putih yaa. Ini berarti tauge yg masih ada daun kah kak?

    ReplyDelete
  4. Mmg booster betul sambal petai & Tempe tu... MC pakai petai siap kopek ka? Nampak gemoksss petai tu...

    ReplyDelete
  5. waaahhhh sedap semuanya, lengkap semua vitamin ada

    ReplyDelete
  6. Saya nak makan tembikai susu kuning tu dulu... nyum nyummm!

    ReplyDelete
  7. Lauk ni buat selera lain macam kalau makan ni...tembikai susu kuning tu nampak sedap la

    ReplyDelete