Friday 1 March 2024

BUAT PUNTEN UNTUK SARAPAN DAN BEKAL

 Semalam pagi..sebelum subuh lagi saya dah buat punten


Buat punten sebab dah dua tiga kali anak jantan tu tanya boleh ke buat punten sebab dia kata tak pernah makan tapi nampak orang dok viral

Amboi..amboi...amboi...sedap ja mulut dia cakap tak pernah makan.Sekali saya tunjukkan la old post BUAT PUNTEN ...kat sini siap dengan cerita dia makan menambah...dia kata dah lupa 

Memamng la lupa sebab masa tu kan PKP ...agaknya makan sambil main game..Maunya dia igt makan nasi impit ja kot...huhuhu


Maka semalam saya buat la lagi punten ni..


Siap untuk bawa bekal sekali.


Jangan lagi lepas ni kata tak pernah makan ye!


Cicah sambal cili padi tempoyak + petai.Sambal ni sebenarnya sambal frozen.Ada sebekas tippuware empat segi tu..
Tu antaara sebab rajin nak buT punten ni sebab sambal dah ada


Siapa nak sarapan pun makan la punten tu ja...TTK masih dalam cuti sem...ada je la kat rumah.Tu juga antar sebab kena masak...hihihi
Resipi saya copy dari old post ja..


PUNTEN 

2 cawan beras biasa

1/2 kotak kecil santan

(kalau guna santan fresh +-1/2 cawan santan pekat)

5 cawan air

1 sudu teh garam

2 sudu teh gula

1 batang serai

1. Basuh beras & tanak dalam rice cooker  dengan 5 cawan air hingga mendidih.

2. Setelah mendidih,kacau dengan kerap supaya nasi jadi lembik.

3. Tambah santan,garam & gula & kacau rata.

4. Bila nampak melekit & air hampir kering,tutup periuk & biar cook.

5. Ketika masih panas,tumbuk-tumbukkan dengan  botol yang dibalut plastik.Tumbuk hingga lumat & kenyal.

6. Pakai sarung tangan plastik(@ sarungkan tangan dengan plastik.Balut juga sebatang sudu @ senduk dengan plastik & bentukkan nasi yang sudah lumat menjadi bentuk bujur.

7. Hidangkan bersama sambal bilis cili padi 


Sambal Bilis Cili Padi

1 genggam bilis bersih

1 genggam cili padi

1 bawang besar

3 bawang putih

1 asam keping (kecil)

1 sudu teh garam

2 sudu teh gula perang

4 sudu minyak

1. Blend cili padi,bawang besar,bawang putih & ikan bilis.

2.Panaskan minyak & tumis semua bahan blend Tambah asam,garam,gula &masak hingga naik minyak.Hidang bersama punten.



Ni cara saya bentukkan punten tu.Saya bungkus sudu besar dengan plastik dan ceduk nasinya ke tepi periuk.


Kena padatkan dulu nasi tu..Cedok sesambil tekan pada didnding periuk...jadilah bentuk lonjong macam bola rugbi tapi tajam hujungnya ikut bentuk sudu.


Punten cicah sambal cili padi bilis dan  tempoyak...Alhamdulillah,sampai malam masih elok tal basi.

7 comments:

  1. La memang dok viral punten ni tapi tu la belum sampai seru hihi ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe...in shaa Allah sampai serunya namti

      Delete
  2. Terus uncle gugel punten... hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laa...ingat uncle wong jowo & biasa dengan punten ni...šŸ¤­

      Delete
  3. ldy tak pernah makan punten ni... tp nmpk mcm nasik himpit kan..

    ReplyDelete
  4. SA x pernah makan lagi punten ni...

    ReplyDelete