Saturday 22 May 2021

BUAT PUNTEN

 Salam lebaran Syawal ke 10 1442.

 Sejenis menu rare yang katanya menjadi makanan kebanggaan masyarakat Jawa di Selangor.
Punten namanya.
Sudah lama berhasrat nak masak punten ni.Tapi tu la ..nak masak pun kita kena ada niat.Hihihihi....
Bila kita niat,in sha Allah akan dimudahkan urusan.

Punten hasil air tangan saya.Tidak lah sekemas orang yang pro.Lagipun ini bukan masakan yang biasa saya masak.Hihihi alasan..!
Pernah tengok dalam youtube Indonesia,makanan ni dipanggil "Nasi Punten".Tapi mereka tidak bentukkan begini.Mereka tumbuk & padatkan dalam loyang.Kemudian dipotong kiub seperti nasi impit & dimakan bersama sambal kacang  

Mula- mula tak dapat tune nak buat bentuk seragam ni.Kemudian terfikir nak guna sudu besar.Buat kali pertama macam melekat.Kemudian,terfikir nak masukkan sudu besar tu dalam plastik & hasilnya memang manjadi bentuk yang seragam.Saya guna sudu besar.Kalau guna sudu makan saiznya sedang- sedang.Guna sudu besar saya rasa saiznya lebih sesuai.

Isikan 5 ketul ni untuk anak bujang


Rupanya  5 ketul memang tak cukup.Berulang ditambahnya




PUNTEN 
2 cawan beras biasa
1/2 kotak kecil santan
(kalau guna santan fresh +-1/2 cawan santan pekat)
5 cawan air
1 sudu teh garam
2 sudu teh gula
1 batang serai

1. Basuh beras & tanak dalam rice cooker  dengan 5 cawan air hingga mendidih.
2. Setelah mendidih,kacau dengan kerap supaya nasi jadi lembik.
3. Tambah santan,garam & gula & kacau rata.
4. Bila nampak melekit & air hampir kering,tutup periuk & biar cook.
5. Ketika masih panas,tumbuk-tumbukkan dengan  botol yang dibalut plastik.Tumbuk hingga lumat & kenyal.
6. Pakai sarung tangan plastik(@ sarungkan tangan dengan plastik.Balut juga sebatang sudu @ senduk dengan plastik & bentukkan nasi yang sudah lumat menjadi bentuk bujur.
7. Hidangkan bersama sambal bilis cili padi 

Sambal Bilis Cili Padi
1 genggam bilis bersih
1 genggam cili padi
1 bawang besar
3 bawang putih
1 asam keping (kecil)
1 sudu teh garam
2 sudu teh gula perang
4 sudu minyak

1. Blend cili padi,bawang besar,bawang putih & ikan bilis.
2.Panaskan minyak & tumis semua bahan blend Tambah asam,garam,gula &masak hingga naik minyak.Hidang bersama punten.


Nasi yang sudah masak.Ketika masih panas,tumbuk-tumbukkan hingga lumat & kenyal.

Bentukkan bujur menggunakan senduk @ sudu yang dibalut plastik supaya tidak melekat.

Hidang bersama SAMBAL TEMPOYAK PETAI...


Kalau ikut orinya dihidang bersama sambal bilis cili padi.Tapi sebab saya ada sambal tempoyak petai ni lagi ngam.Memang makan sampai berjurai air mata.
Anak bujang berkali- kali ulang.

4 comments:

  1. Isk, klu si bujang mengulang2, tentu betul2 sedap punten ni.. ada tak org jual ek, nak buat sendiri mcm tak larat plak, hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...sedap
      feel nak makan sebab bentuknya & selebihnya memang sedap hihihihi

      Delete
  2. Sedap betul makan punten ramai-ramai cecah sambal tumis cili padi. Tak pakai cili padi pun oke jew. Sediakan air minuman panas, tu yang buat menambah-nambah nak makan walaupun sambal pedas sampai berjurai air mata!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan cikgu!
      Kena makannramai-ramai baru syok.Pedas + minuman panas plak memang macam nak terbakar lidah tapi memang mujarab kan

      Delete