Semalam teringin sangat nak makan kerabu ikan bilis.
Eh,habis pula la sebekas besar tu makan berdua beranak dengan Adah.Anak bujang makan nasi ayam beli.Ada juga Ada beli tauhu bergedil & martabak daging 2 keping.Depa dua beradik tu yang habiskan.Saya hanya berminat dengan kerabu ikan bilis ni sahaja.Pun saya buat kerabu simple sahaja tapi dah kena dengan taste,maka saya anggap sedap la...hihihi
KERABU IKAN BILIS
2 cawan bilis bersih. 2 biji buah tomato. 1 bawang besar - hiris. 5 cili padi merah. 1 limau nipis. 2 pokok ketumbar. garam & gula perang.
1. Bersihkan bilis & goreng garing.Ketepikan
2. Hiris nipis bawang,cili padi merah & buah tomato.
3. Gaul bawang,tomato,cili ,gula & garam.
Ikan bilis goreng garing..
Sebab nak makan waktu iftar,maka saya gaul semua bahan kecuali ikan bilis.Ikan bilis tu dah nak makan baru saya gaul dalam bahan lain supaya kekal rangup.
Siap..
wak ingtkn mek klate ni suka bebenor mamam kerabu., hehehe
ReplyDeleteHihihi...marah orang Klate Wak oyak kawe ni oghe Klate gak.Moga kawe ni dop comey supa mek Klate....hihihii
Deleteikan bilis goreng garing memang sedap. kadang ratah2 jew gitu dengan kacang tanah goreng. Bila dah jadi kerbau bertambahlah sedapnya kalau bertemu dengan nasi putih.
ReplyDeleteBetul3...Saya pun suka meratah bilis rangup.Kat Sabah best la bilis cantik-cantik & jauh lebih murah dari sini
DeleteNampak sedap
ReplyDeleteSedap ni.ikan bilis yg dah siap berkopek pun ada.mesti nak cuba.bahan pun simple.nk cari daun ketumbar aje.
ReplyDeleteTry la buat habuan celek mata masa buka posa..Hahaha
Delete