Semalam marathon buat biskut raya.Bersauna depan oven dengan Adah nak siapkan biskut raya.Dari lepas sahur sampai waktu iftar.Lega dah ada biskut untuk raya.Buat jugak la kot-kot ada bebudak datang beraya sebab dengarnya PKP boleh raya hanya pada 1 Syawal.Sedihnya sekarang nak beraya pun banyak syaratnya.Semoga tahun-tahun ke depan anak-anak dapat menikmati raya yang sebenarnya.Jangan la sampai generasi seterusnya sudah tidak boleh beraya lagi.Saya selalu over thinking....huhuhu
Tat Nanas.Rupa sememeh sebab saya selalunya buat tat bunga TAT BUNGA MATAHARI.... .Tat gulung saya tak pandai nak buat kemas-kemas.Walaupun sememeh,tapi malam tadi dah habis 1/2 balang sebab sedap sangat pastry dia.Saya guna resepi Azlina Ina.Memang sungguh sedap.Sampret dahlia.Kalau takdak yang ni macam tak berseri.Biskut yang wajib ada sejak zaman mak saya masih muda sampai sekarang mak dah 74 tahun.Rindu mak.Tahun ni masuk tahun ke 2 tak dapat beraya dengan mak & tak dapat buat biskut ni untuk mak.
Biskut mazola.Dulu guna minyak jagung brand Mazola sebab tu namanya biskut mazola.Tapi la ni minyak mazola mahal.Ganti minyak jagung brand Daisy ja..hihihi
Tangan pengkorš¤£ tekan sampret pun tak lurus.Tapi rasanya lulus.Tak manis & lemak rangup..hihihi
Fav semua ni.
Cukup lah kot 7 biskut lama-lama old school ni.Saya tak pandai nak buat biskut-biskut viral kesukaan anak-anak muda.Dalam hati dah pasang niat nak masuk kelas biskut raya,tapi belum terlaksana.Jadi,makan je lah dulu biskut old school ni dulu.Nanti tambah kerepek sejenis dua habuan rasa souvury.
Banyk jugak tu cookies org Di sana,tart nenas n samperit tu mesti kena ada sebab sukakan...kalu rasa sedih sebb pkp ni Kita makanlah sekut fav hilang sikit sedih di hatiš
ReplyDeleteAlhamdulillah,buat jugaklah kot ada kanak-kanak singgah beraya.Harap tahun ini lebih mwriah dari tahun lepas yang sunyi sepi..huhuhu
DeleteBanyaknya!
ReplyDeleteSaya buat sikit sikit jew... tu pun rasa nak nangis duduk depan oven!
Ada sikit semangat sebab semua anak-anak ada.
DeleteTak sabar nak tengok biskut raya cikgu,mesti menarik & sedap2 belaka.
Kak..samperit dua duajenis gebu tak?saya cari resepi yg gebu tu kak..
ReplyDeleteYang panjang ni kak guna resipi Azlina Ina.Dia kurang manis & hanyut dalam mulut
DeleteKalau samprit dahlia tu kak pernah share resipi dah.Taip ja namakucella-sampret dahlia.
Yang dahlia tu lemak manis & larut dalam mulut juga.Tekstuenya rangup gebu.Kalau nk yg gebu lembab macam tak rangup tu jangan guna teoung jagung tapi tambah extra tepung kastad.