Adah masak sambal udang petai.Dia tunjuk pada nenek dia by video call.Pastu dia cakap sambal dia sedikit manis sebab dia letak gula nissey terlebih.Dia mengadu pada neneknya cakap saya tak ajar dia masak.Neneknya bagi semangat cakap tak apa belajar sendiri dari kesilapan,lain kali boleh baiki...
Ala,ampa la ni kalau betul nak belajar,kat youtube bersepah video step by step.Nak dengan tak nak sahaja.Bukan macam kami mak-mak ni,dulu stuggle nak belajar masak,kena giling cabai sendiri,kupas kelapa,kukur kelapa,angkut air dari telaga,masak guna kayu api lagi...!
Tu belum lagi kena ugut,kalau tak reti masak takdak orang nak masuk mintak.Hihihi
Pic by Adah...
Sambal Udang Petai Kayangan by Adah.Dia reject pic yang saya snap sebab dia kata saya snap takdak skill.hihihi
SAMBAL PETAI
1kg udang
3 papan petai
2 asam keping
2 sudu teh garam
2 sudu gula nissey
1/2 cawan minyak
Bahan Blend:
30 cili kering besar-buang biji
1 bawang besar
5 bawang putih
1. Udang dibelah belakang & buang urat hitam. Garamkan.
2. Panaskan sikit minyak & gorengkan udang hingga masak. Ketepikan
3. Tambah minyak & tumis bahan blend.
4. Masukkan asam, garam & gula & masak hingga naik minyak
5. Bila naik minyak, tambahkan udang goreng & petai. Masak hingga naik minyak
6. Sesuaikan rasa.
Pic by Adah tu lebih pada presentation, mak2 asal ada dan janji sedap
ReplyDeleteHihihi...saya memang fail bab presentation.Main belasah sahaja.Hihihi
DeleteLama saya tak keluar rumah. Tak jumpa lagi petai. Memang harga kayangan sungguh! Tak apalah, yang penting mata petai tak ada penghuninya hihihiiiii.
ReplyDeleteJangan keluar cikgu!
DeleteKalau keluar,mata melilau ,semua yang nampak nak dibeli.Hahahaha