Sunday, 14 February 2021

NASI BEBOLA AYAM vs CILI BERKICAP

 Nak masak Nasi Ayam, tapi tiada ayam. Yang ada hanya bebola ayam. Masaklah nasi bebola ayam. Eh, sedap pulak! 

Rasa sama macam nasi ayam sebab memang nasi ayam. Cuma guna bebola ayam. 

Senang nak makan, tiada tulang. Boleh buat bekal anak-anak sekolah lepas PKP. Cepat dimasak, Mudah bak bawak, Disukai budak-budak

 NASI BEBOLA AYAM
3 cawan beras 
4 cawan air
30 biji bebola ayam Ramly
1 kiub ayam Adabi
Daun sup, daun bawang

Bahan Tumis:
2 sudu marjerin /minyak 
1/2bawang besar Holland-cincang
2 bawang putih - cincang
1 helai pandan
1 kulit kayu manis
2 bunga lawang

1. Basuh beras & biar terendam 10 minit. Sementara itu jerang 4 cawan air dalam rice cooker biar mendidih
2. Panaskan marjerin/minyak & tumis ssmua bahan tumis hingga harum
3. Tapis beras & masuk dalam tumisan & goreng hingga kering air & nampak beras berminyak. 
4.Kaut beras bertumis & masukkan dalam rice cooker yang airnya sedang mendidih. 
5.Tambah kiub ayam & kacau rata. On biar hingga nasi tanak
6.Bila sudah masak, gemburkan nasi & tabur daun sup & daun bawang
7. Hidangkan dengan sambal kicap @ sambal nasi ayam. 




Goreng beras dalam tumisan 

Bebola ayam Ramly. 


Bila nasi sudah masak. Gemburkan 


Tabur daun sup dan  daun bawang. hidang bersama cili kicap @ sos cili


CILI KICAP
1/4 bawang besar @ 2 bawang merah-hiris
5 cili padi-hiris
1 cili merah- hiris
1/2 limau nipis-jus
1/2 cawan kicap manis

*Gaul semua & biar 10 minit supaya mesra


Hidang dengan cili sos cili jika suka manis. 


4 comments:

  1. Memang sedap betul ni kalau makan time panas, lagilah kalau perut tengah lapar, sebiji-sebiji bebolah ayam masuk mulut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi, saya tak layan sangat nasi berpierisa ni. Saya tetap layan nasi putih iakn masin pun jadik.masak macam ni untuk anak-anak sebab selera depa tak zaman

      Delete
  2. Replies
    1. Wak ada banyak stok ayam kamoung gemuks2 tu lagi sedap ayam ori wak.. Hahahaha

      Delete