Cucur Jawa
CUCUR JAWA RESIPI 2
1cawan tepung beras
2 cawan tepung gandum
3/4cawan gula perang
3/4cawan gula putih
2 cawan air suam
sikit garam
minyak masak
1. Campur dua2 tepung dan gaul dengan garam dan dua2 jenis gula.
2. Bancuh dengan air suam sikit demi sikit hingga sebati
3. Biarkan semalaman atau beberapa jam supaya kembang
4.Panaskan 1/2 cawan minyak hingga panas dalam kuali yang dalam
5. Perlahankan api bila minyak sudah panas.
Tuang sesenduk adunan & ia akan membentuk seperti ropol sekeliling kuih,
Biar garing & terbalikkan.Toskan minyak & siap...
RESIPI CUCUR JAWA 1:
1cawan tepung beras
1cawan tepung gandum
1/2 cawan gula perang
1/2 cawan gula putih
1 1/4 cawan air suam
sikit garam
minyak masak
1. Campur dua2 tepung dan gaul dengan garam dan dua2 jenis gula.
2. Bancuh dengan air suam sikit demi sikit hingga sebati
3. Biarkan semalaman atau beberapa jam supaya kembang
4.Panaskan 1/2 cawan minyak hingga panas dalam kuali yang dalam
5. Perlahankan api bila minyak sudah panas.
Tuang sesenduk adunan & ia akan membentuk seperti ropol sekeliling kuih,
Biar garing & terbalikkan.Toskan minyak & siap...
Nampak sedap kejadiannya
ReplyDeleteAlhamdulillah....
DeleteSeronokkan kan kalau menjadi topi, dan asa rupa obor-obor sewaktu menggorengnya.
ReplyDeleteBetul, tapi tak boleh lawan penyaram Borneo,apa rahsia dorang agaknya penyaram kembang gebu
Delete