Teh O...
Minum petang....
Favourite mak aku....
Mmmm....banyak sangat favourite mak aku nih...
Semua favourite...
Hahahaha.....
Cucur Bilis garing...
Cicah Thai Chilly Sauce..
Teh O Panas..
Krup krap krup..
Slruppp...
Brrrrr....
Ops..
Alhamdulillah....
Ada bilis untuk protin & kalsium..
Ada carrot untuk vitamin B & carotine
Ada tepung untuk karbohidrat...
Ada daun sup untuk vitamin C
Goreng dalam minyak ada vitamin E & lemak..
Hahaha...condifen jer mak aku cakap macam pakar pemakanan...
Ops..confident jer..
Hihihi..
Sebenarnya mak aku nak suruh aku makan..tu yang cakap camtu kot...
Heeee...
CUCUR BILIS RANGUP..mak aku
2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan air suam
1 sudu air kapur(yang jernih)
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh gula
1/2 batang carrot-sagat panjang
1 tangkai daun sup
1/2 bawang besar-hiris halus
1/4 cawan ikan bilis- bersihkan.
Minyak untuk goreng
1. Dalam bekas,masukkan tepung,garam & gula.
2. Buat lubang pada tepung & tuang air kapur dan air suam sedikit demi sedikit hingga sebati..
3. Masukkan carrot sagat,bilis,bawang hiris & daun sup.
4.Gaul rata & biarkan sekejap supaya semua bahan sebati
5. Panaskan minyak yang banyak & sudukan ditepi kuali supaya dapat kuih yang nipis.
6.Goreng balik-balikkan hingga garing..
7. Tos atas kitchen towel & hidangkan dengan Thai chilly sauce
No comments:
Post a Comment