Sunday, 27 June 2021

15 IDEA NASI GORENG

 Semalam ada lebihan sikit nasi.Dah masak nasi goreng untuk sarapan sorang-sorang.Guna lebihan sambal petai sahaja sebagai perencah..

Nasi goreng lagiii..

Nasi goreng dah jadi menu popular dalam  kebanyakan rumah sejak PKP  2020.

Nampak simple budus,tapi saya pernah baca article..bahawa nasi goreng antara makanan sihat.Tak ingat pula kat makan baca tapi online la..Kata doc tu nasi goreng selain sebagai makanan lengkap kerana ada carbo,protien & vitamin dari sayuran,yang lebih penting ialah nasi tu sendiri lebih sihat.Dalam petikan tu juga dinyatakan bahawa nasi goreng lebih sesuai untuk pengidap diebetis berbanding nasi putih biasa.Paling tak bagus katanya nasi bubur sebab sudah bertukar menjadi kanji & akan menjadi gula..

Wallauhu a'lam...

Tapi lebih kurang macam tu la yang saya baca.Nak kepastian,sila rujuk doktor...hihihi


Ni sarapan pagi ni..Nasi goreng sambal  petai.Lebihan nasi & lebihan sambal petai pula dijadikan rencah.Sebab udangnya dah habis kita tambah ikan bilis goreng rangup....Hihihi

Petai tu sebab hanya makan berdua dengan Cella,makan ada lagi la baki.

Tabur ikan bilis garing + keropok melinjau.Terjangkit pula dengan cara orang Indonesi kalau makan nasi nak kena ada kerupuk.Tapi tu la awal tahun hari tu beli keropok melinjau mentah satu bungkus 150gm  baru RM5++.Minggu lepas tengok pack yang sama dah jadi RM8.Tapi masalahnya ...beli juga...!!!
Huhuhu,keropok ikan keping dah takdak stok,dah kena buang dengan Adah masa dia kemas pantry.Bila nak dapat rentas negeri ni.Nak gi beli stok kepok keping,gula nisang & paling nak makang nyer krepok lekor Losong hok kecik-kecik  ibu jari  yang goreng panah-panah ter..!


Sebenarnya ni saya masak semalam untuk diri sendiri sahaja.

Ni tengah mencari idea nak masak nasi goreng untuk merangkap lunch ni.Sebabnya semalam tamak masak nasi banyak & masih berbaki ¾ periuk.Banyak.kan...?
Ni tengah belek-belek old post nak cari idea nak masak nasi goreng apa..hihihi

Nasi goreng boleh dipelbagaikan rencah dan bahan untuk rasa yang beraneka.Antara yang boleh dijadikan pilihan:


















6 comments:

  1. Kat rumah sy ni selalunya ada nasi goreng daging yang biasa terjadi bila ada lebihan sambal daging 😆

    ReplyDelete
    Replies
    1. Daging memang sodap la kan..Sambai daging ..lama tak masak sambai daging

      Delete
  2. Antara 15 nasi goreng tu, saya teringin sangat nak rasa nasi goreng dabai. Mudah-mudahan dapat jalan-jalan ke Sarawak makan nasi gorengdabai ori masakan orang sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tula...rindunya buah dabai.Saya & mak suka sangat.Kalau dah musimnya kena buatbbaik dengan kakmim ni..hihihi

      Delete
  3. Thanks mak cella share 15 resepi ns goreng, teringin nk cuba, tp org rumah ni klu buat lain skit dr biasa mesti x mkn. Biasa buat ns goreng dgn iksn bilis jer @ ikan goreng 😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat yang depa makan ja lagi senang..tak la kena masak dua tiga kali..Tapi sesekali reward diri kita sengan makanan kesukaan kita..Kira upah la diri sendiri...hihihi

      Delete