Friday 10 August 2018

NASI GORENG PETAI PEDAS BERAPI

Petang hari
Cuaca lembab
Baru lepas hujan
Baru sampai rumah
Kalau masuk rumah perkara pertama mesti ngadap tingkap
Dari atas kayangan memang view cantik
Helikopter jiran sebelah pagar sedang landing..
Mmm...mesti orang kaya sebelah ni baru balik dari outstation la tu
Hungtong la menjadi oarang kaya
Takyah nak jem bagai
Takyah lalu jalan raya
Lalu atas udara jer
Macam aku gak
Rumah atas kayangan
Hahahaha...acah-acah jadi  Puteri Bongsu dalam Cerita Dongeng
Apapun ALHAMDULILLAH..
Tak dapat jadi orang kaya
Dapat tumpang tengok view ni pun dah satu rahmat
Bukan semua orang dapt tengok view cantik maca ni setiap hari..!
Even orang kaya pun bukan semua dapat tengok view macam ni.
Kan...kan...kan,...


Dapat lak makan Nasi Goreng Petai plak
Mmm....lagi la sedap...

Petai ni cam durian gak...
Walaupun bau dia kuat
Tapi rasa dia tetap menjadi pojaan hatikuuuuu..
Makan lah setiap hari pun.
Memang x jemu....
Tetap sedap...

Sepinggan Nasi Goreng Petai yang Pedas Berapi
Bersama Teh O Panas Berasap..
Huh....tersiksa lidah menahan pedas
Kena plak panas Teh O...
Huhuhu...walaupun meleleh air mata
Tangan tetap menyuap
Molot tetap menganga..
Gigi tetap mengunyah
Kerana tekak sabar menanti
Untuk menurunkan ke dalam pewut..
Pergh...


Jangan tak tahu kakak yang dolu  x makan petai
Sekarang boleh merajuk oooo kalau aku habiskan petai..
Hahahaha...
Ni pun tinggal sikit kat kakak..
Memang clear...
Haaaaa....sekarang dah bertambah corum makan petai....
Dolu aku ngan mak aku jerk..
Sekarang kakak dah masuk group..
Dah invite abang...
Tunggu confirmation  abang jer..
Hahahaha....

NASI GORENG PETAI PEDAS BERAPI
4 cawan nasi putih
3 papan petai
1/4 cawan minyak

Bahan Tumbuk:
10 cili padi merah- cili Bangladesh
1/2 bawang besar
2 bawang putih
1/2 cawan ikan bilis
1 sudu teh belacan
1 sudu teh garam

1. Petai dibuang tepi dan kerat dua setiap bijinya
2. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk
3. Masukkan petai
4. Masuk plak nasi dan gaul rata
5. Sesuaikan rasa



1 KL bau belacan + cili padi
Kalau ada yang shrimpaste ellergi sowi la...
Mak aku yang tengah tumis cili campur belacan..
Haaa...aku kalau makan Nasi Goreng letak belacan mesti ingat ada sorang uncle ni nyer Nasi Goreng Belacan.
Nama dia Uncle Sani
Nama sebenar dia Talmisani
Tapi aku dengar cikgu Fatah ngan Cikgu Meor panggil dia Pakcik Uban..
Sebab rambut dia semua putih..
Masa camping kat Kaki Gunung Nuang dulu Uncle Sani ada masak Nasi Goreng Belacan
Pergh...sedap dia sampai sekarang aku masih terasa...
Tapi itu dolu...
Sekarang aku dah x active outdoor dah..
Huhuhu



Bau cili + belacan
Tambah lak bau petai
Masuk plak nasi putih


Gaul rata dan sesuaikan rasa.
Masak hingga nampak berwap dan berasap
Huh....bauuuu diaaaaa....
Mmmmmm.......lapar

2 comments:

  1. Adei manes....ITU Hari Hari Ka makan petai???😂🤣🤣

    Oh bertambah dah quorum.. kurang la share petai awak. Haha.. kalau pedas Sgt letak sikit kicap Manis.
    Tapi siap Ada cili PADI sebijik sebijik. Mashaallah kuatnya perut..
    Saya Rasa pedas Di mulut ok lagi. Pedas Di perut Ada lemah ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehehe....
      Ni semua mak kiter lah suruh beli petai.
      Dah beli kalau kiter makan ruvi ar..hahahaha..
      Tapi tu ar...dah bertambah lak ahli makan petai.Kena pedas la baru feel makan petai..
      Achik kiter post kat whatsApp kat Kedah 10 papan petai yang biji dia besar2 harga dia baru rm5..Huh..murah giler

      Delete