Saturday 8 November 2014

NASI GORENG JERUK BUAH DABAI....

Nasi Goreng Jeruk Buah Dabai.....Dinner hari Rabu....
Sebab Pegedil Jagunga yang mak aku masak minum petang ada lagi maka mak aku kata boleh je jadikan lauk sebab ada udang bagai....
Aku memang x suka Buah Dabai....hanya mak aku je yang suka buah kebanggaan orang Sarawak ni....Heeeee.kan Buah dabai hanya ada kat Sarawak je...

Tapi sebab mak aku cuma masak Nasi Goreng Jeruk Buah Dabai ni jer....
Makanya aku terpaksa lah memaksa tangan ku untuk suap...
Memaksa mulutku untuk nganga.....
Memaksa gigiku untuk kunyah.....
Memaksa lidahku untuk terima juadah ini seadanya.....
&&&&&&....
&&&&&&...
Akhirnya aku terpaksa berhenti memaksa diri untuk makan Nasi Goreng Buah Dabai ni....hahahahaha
Aku x suka rasa & bau buah dabai...
Rasanya bukan la x sedap tapi aku x suka...
Baunya bukan la busuk...tapi aku x suka...

Akhirnya aku pulak memaksa mak aku masakkan Mee Maggi untuk aku...hehehe

Akhirnya hanya mak aku yang habiskan Nasi Goreng Buah Dabai ni...tapi bukan la malam tu..Baki nasi goreng tu mak aku panaskan esoknya & makan sengsorang la..Aku ngan kakak x nak..Mak aku kata sayang nak buang sebab sedap....
Hadoi .....agaknya mak aku ni tersilap lahir kot...Patutnya lahir kat Sarawak & jadi oghang Seghawaq...hehehehe
 Mula tu aku ingat mak aku nak masak Nasi Goreng Tuna Magic ni sebab nampak ada kat dapur,,,rupanya bukan

Apappun aku boh  & simpan la juga resipi ni sebab mana tau 1 hari nanti tetiba aku tersuka makan buah dabai ke...ish...rasanya xkan suka kot...hhmmm x tau la aku apa yang mak aku tu kata sedap sangat..

NASI GORENG JERUK BUAH DABAI
2 mangkuk nasi
beberapa biji buah dabai yang sudah dijeruk
sikit garam
Minyak masak

Bahan Tumbuk :
5 cili padi
1/2 bawang besar
2 bawang putih
segenggam ikan bilis
 1. Tumbuk cili,garam,bawang putih & bawang besar...
Ops...buang la tangkai cili tu dulu ...ni gambar nak bagi nampak cantik...
Kalau nak tumbuk buang la tangkai tu dolu..
2. Ikan bilis tu pun sama la juga....Buang kepala,tulang & taik ikan bilis tu dolu baru tumbuk..

3. Tumbuk cili,garam,bawang putih ,bawang besar & ikan bilis tu hingga lumat...Pastu masukkan jeruk buah dabai tu & tubuk kasar-kasar...bijinya kasi buang ya...
Pastu panaskan minyak & tumis la bahan tumbuk hingga garing.Masukkan nasinya & gaul rata & masak hingga garing.
 Nasi akan jadi gelap walaupun x bubuh kicap sebab buah warna dari buah dabai..
Mak aku kata kalau guna Buah dabai Segar warnanya lagi cantik & lagi sedap sebab isinya kuning & lemak...tu kata mak aku ye...yang suka makan buah dabai tu...Aku x suka ye...!!!!
Stok Jeruk Buah Dabai mak aku...hahahahaha
Dah macam stok tempoyak jugakkkk....
 
Jeruk Buah Dabai dari entri bulan Januari.......





Ni versi guna Buah Dabai Segar yang mak aku masak bulan Januari hari tu...x ingat la plak buah tu yang beli masa gi Sarawak bulan Disember ke ataupun yang mak aku kirim kat kawan..

No comments:

Post a Comment