Wednesday 19 May 2021

SARDIN TIN MASAK TAUCU PEDAS

 Genap seminggu asyik makan juadah raya.Bermula hari Rabu sehari sebelum raya memang mengadap juadah raya.Dari ketupat,nasi impit,nasi tomato,laksa bagai hinggakan tak sedar rupanya sudah seminggu tidak makan nasi putih.Hihihihi

Hari ini seawal pagi lagi sudah tanak nasi putih.Dalam hati sudah rancang nak masak bilis @ sardin & goreng ikan masin.Rindu sama ikan masin.

Masak Sardin.Sudah jemu sardin yang disambal.Kari juga baru hari minggu masak kari daging sama ayam masak merah.Rasa nak makan sesuatu yang tidak berkuah sangat.Plan asal nak masak IKAN BILIS MASAK TAUCU tapi tak ada stok ikan bilis belah.Tukar plan kepada sardin.Maka jadilah taucu sardin ni.Eh,sedap la...

Enak banget temen-temen....!

SARDIN MASAK TAUCU
1tin sardin mekerel
2bungkus taucu Bilal
1 genggam cili padi hijau- belah dua setiap sebiji
5 cili padi merah- belah
1bawang besar - hiris bulat
3bawang putih - cincang
1 ketul halia muda- mayang halus
½ sudu teh pes asam jawa Adabi + 1/2 cawan air
3 sudu minyak
½ sudu teh garam

1. Panaskan minyak & tumis cili padi merah,hijau,bawang,bawang putih & halia.

2.Bila harum masukkan taucu & kacau hingga harum.

3.Tambah air asam jawa & garam jika perlu.Biar mendidih

4. Masukkan sardin mekerel & balik-balikkan 

5.Biarkan mendidih & kuahnya pekat.Sesuaikan rasa.

Goreng pula ikan talang masam.Satu rumah bau ikan masin.Hihihi...jenuh spray dengan Downy nak kasi rumah kembali bau harum.Masukkan Downy dalam botol & spray pada langsir & ruang rumah untuk petua rumah berbu harum.Ini cara bajet la yang selalu saya buat untuk harumkan rumah terutama jika ada tetamu @ sebagai terapi.Memang segar.Saya suka Downy yang botol hitam tu ,memang harum.


Nikmatnya ya ampun.Pedas dari sardin masak taucu.Gaul kuah pekat yang berminyak tu..Hanya kuah & taucu serta bumbunya...ikan sardin tu tak rasa nak cedok....hihihihi
Gaul pula ikan talang masam.Makan nasi di pagi hari sambil pejam-pejam mata,punyalah sedap.Terasa puas anak tekak

Untuk anak-anak yang tak suka taucu.Sambal telur


8 comments:

  1. Alaaa.. kita nak masak sardin jugaklah macam ni, tapi tk ada geng nk makan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi..makan sorang la dapat makan banyak..hihihi

      Delete
  2. Citarasa kita sama pasal bauan yg tak enak kita downykan je tak yah mahal2

    ReplyDelete
  3. Sardin masak taucu dengan ikan masam tu gandingan yg mantap.nk masak juga lah, tapi nk kena beli taucu dulu.eeh terasa keenakannya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang mantop,boleh buat beras habis cepat..hihihi

      Delete
  4. Kita suka makan kuah taucu dengan nasi panas. Cukup rasanya, sedap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya dulu tak makan taucu.Bila dah lama di KL ni baru reti makan & masak taucu.Memang sedapnkan cikgu..

      Delete