Ni lauk minggu lepas masa balik tengok nenek tu
Lauk untuk 2 orang berpantang
Aku pantang sebab mata
Nenek pantang sebab kena jahit luka accident tu
Nenek nak makan Sup Kepala Ikan
Mak aku masakkan sup ni
Untuk aku ngan nenek
Kata mak aku ni kepala ukan jenahak
SUP KEPALA IKAN
1 kepala ikan belah dua (juga isi ikan)
1 biji kentang - belah6
1 tomato masak
5 cili padi
1 sudu teh garam
10 biji lada hitam
1 tangkai daun sup +daun bawang
1/2 limau nipis
Bahan Tumis:
1 sudu minyak
1/2 bawang besar
2 bawang putih - ketuk
1 ketul halia muda- hiris
1 kulit kayu manis
5 buah pelaga
5 bunga cengkih
2 bunga lawang
1. Panaskan minyak & tumis semua bahan tumis hingga harum
2. Masukkan kelapa ikan dan balik-balikkan
3. Tambah 3 cawan air, lada hitam& ubi kentang
4. Bila mendidih & kentang empuk , masukkan tomato,cili padi ketuk & garam
5. Sesuaikan rasa & tabur daun sup+daun bawang
6. Bila hidang, perahkan limau nipis
Ikan sup isinya cicah kicap bawang ni
Aummm... Sedapppp
Lauk mak aku
Mak aku kalau balik Kedah mesti cari ikan kembung lemak Pangkor
Mak aku cakap ikan ni memang khas dari Pulau Pangkor
Isi dia lemak berminyak
Mak aku rebus a.k.a nenek cakap ikan lengat
Pun cicah ngan kicap bawang tu
Ulam dari tanaman nenek
Pegaga
Bayam Brazil
Kunyit muda
Kulit Limau Nipis
Pucuk Kedondong
Haaa.. Jangan tak tahu Pucuk Kedondong ni mak aku cakap sangat sedap dijadikan ulam
Mak aku cakap tekturnya rangup & rasanya sedikit masam macam rasa buah kedondong
Tahu ke buah kedondong..
Ni la buah kedondong..
Aku x cuba pun sebab buah kedondong pun aku x suka..
Aku memang x suka buah-buah masam
Jeruk pun aku x suka kecuali jeruk timun yang dalam burger tu jer yang aku makan walauoun masam dia sampai kenyit mata
Heeee.....
Sedap..
ReplyDeleteSup ikan...Ulam...Tu limau purut ke buat ulam?
Asam sedapppp
Eh... Ha aa la
DeleteBetul la mak kiter cakap tunkulit limau purut
Heee kiter ingat kulit limau nipis😁