Sunday 12 July 2020

KARI DAGING + REBUNG (PKPP COVID 19)

Tadi mak aku masak Kari Daging + Rebung
1 rumah bau kari..
Aku suka kari
Tapi apakan daya
Kerana yang ini kari daging
Terpaksa la sedut nafas dalam-dalam amik bau kari
Sebab masih pantang makan daging
Selagi mata belum baik sepenuhnya



Kata mak aku ni daging lembu yang pakcik bagi sejak 2019 la
Pakcik bagi masa balik kampung bila pun dah x ingat
Dah jadi fosil dalam freezer..
Masa kuar dari peti ais memang xde rupa daging..
Hanya rupa macam batu di Kutub Utara
(aku dah pernah gi Kutub Utara.. dalam mimpišŸ¤£)
Kalau balik kampung pakcik selalu beli daging fresh & suruh bawa balik KL
Ni pun daging stok yang pakcik bagi dah lama
Tapi yang pasti pakcik bagi masa 2019
Sebab 2020 ni baru sekali balik kampung 2 minggu lepas
Kali ni pakcik bagi plak daging kerbau..
Pun aku hanya tengok jer mak aku masak daging kerbau goreng kunyit
Sib baik mak aku simpan separuh daging kerbau tu frozenkan untuk masak bila mata aku dah baik nanti
Nanti masa tu aku nak makan puas-puas daging kerbau tu
Nak makan sorang xnak kongsi
Hahhahaa... tamaks


 Rebung ni plak yang nenek bagi masa balik 2 minggu lepas
Rebung madu tanaman nenek kat kampung
Ada 2 rumpun buluh madu kat kampung nenek
Nenek cakap nenek balik kampung amik rebung madu
Dah siap rebus nak masak pajer
Sekali dah accident tu x dapatlah masak d makan pajeri
Sebab kitorang balik
Nenek bagi jer rebung madu yang dah rebus tu soh bawa balik KL
Nenek juga buat jeruk rebung yang bau dia aummmmm tu
Hahahhaha... Jangan tak tahu
Aku sangat suka rebung jeruk yang ada bau tu
Walaupun bau dia kuat tapi aku suka
Jeruk maman pun aku sangat suka tapi masa balik tu lupa nak tanya nenek about jeruk maman
Nenek suruh jer mak aku bawa balik jeruk rebung tu ke KL sebab aku suka
Tapi mak aku xnak
Mak aku cakap takut tumpah dalam kereta.
Haaaaa.. Kalau tumpah dalam kereta alamamya memang bau macam air kinci la
Kikikikiki
Takut berbau masa nak naik lif ramai-ramai
So, nenek bagi la rebung madu rebus.
Masuk dalam botol kuih..
Tutup kemas-kemas
Bungkus lagi berlapis ngan plastik
Tapi rebung rebus xde bau..
Sebab xde bau la aku x minat rebung rebusšŸ¤£
Kalau mak aku masak kari or whatever guna rebung rebus, aku x minat sangat
Kalau rebung jeruk
Yess
Hehehhee


 KARI DAGING + REBUNG
1/2 kg daging
(rebus hingga empuk baru hiris)
1/2 kg rebung rebus
1 paket kecil serbuk kari daging
1 paket kecil serbuk kari ikan
1 kotak santan
1 sudu garam
1/4 cawan minyak

Bahan Tumis
3 bawang merah - hiris
3 bawang putih - hiris
1 kulit kayu manis
2 bunga lawang
5 bunga cengkih
5 buah pelaga
5 hiris halia - racik

1. Panaskan minyak & tumis bahan tumis
2. Masukkan rempah kari ikan +kari daging
& masak hingga naik minyak
3. Masukkan daging hiris +air rebusannya daging.
4. Tambah santan+air, garam& rebung.
5. Biar mendidih hingga agak pekat
6. Sesuaikan rasa


 Perlahankan api & biar mendidih perlahan 10 minit supaya kuah naik minyak




Ni kari baru masak
Kari akan lebih sedap jika dimasak beberapa jam sebelum dimakan supaya kuah pekat dan rasa lebih sedap

2 comments:

  1. Yg jeruk sedap kan, sebab ada rasa masam manis

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn... Rebung jeruk lebih sedap & tasty..
      Tapi kalau jeruk buah semua kiter x makan taušŸ¤­
      Jeruk petai, jeruk maman, jeruk timun yang masam kiter suka..
      Hihihi...

      Delete