Sunday 5 July 2020

BIRTHDAY SUPRISE UNTUK MAK(PKPP-COVID 19)

Cerita semalam
3 Julai 2020
3 Julai merupakan tarikh ulangtahun kelahiran mak aku.
Tahun lepas kami adik beradik kongsi duit belikan handphone baru sebagai hadiah birthday untuk mak
Dah catat dalam post BELATED BIRTHDAY TO MY MOM... kat sini


Tahun.ni sedap skit sebab plan bertiga
Aku, abang & kakak.
Mak aku selalu cakap xnak orang tahu birthdaynya. Taknak kami raikan birthdaynya. Kata mak aku, mak aku sendiri pun xnak ingat tarikh lahir sendiri.
Aku x tahu naper.
So, tahun ni kami adik beradik sepakat xnl wish pun dalam family group.
Semua buat senyap & tahu jer macam xde apa-apa
Masa Achik wish dalam family group whatsAps pun semua dah sepakat diam.
Tapi sebenarnya dalam senyap kami dah plan nanti bila semua dah balik kerja
Semua dah ada nak buat surprise untuk mak kami.
Mak aku memang x tahu
Mak aku siap masakkan spaghetti
Beli nasi lemak
& masak Nasi Goreng Petai untuk dinner
Dalam hati nakkkk jer cakap ngan mak aku xyah la masak(sebab dah soh abang beli. Makanan)
Tapi kalu cakap kang pecah plak rahsia.
Mak aku plak masak banyak lak tu
Kata mak aku hari 3 jenis makanan sebab setiap jernis makanan sebab nak bagi adil
Mak aku cakap nak makan makan Nasi Goreng Petai.
Kakak lak x makan petai
Mak aku beli Nasi Lemak untuk kakak
Aku plak dua-dua xleh makan sebab ada ikan bilis
Mak aku masakkan spaghetti
Tengok makanan memang banyak
Tapi tak boleh nak larang maknaku masak sebab xnak pecah rahsia..


Pukul 6 abang balik
Bawa balik pizza

Actually aku kongsi duit ngan abang
Untuk beli pizza
Dah janji soh abng beli masa balik kerja

Abang kata asalnya beli 6 boxs
Abang kata 1 dah  bagi kat security guard kat perumahan kami ni..

Selain pizza...
Kek pun hado

Kakak buatkan Burn Cheese Cake
Special untuk birthday mak kami
Gigih kakak buatkan kek ni
Mmmmmm.... pandai jugak kakak masak kek rupanya


So.. Ada Burn Cheese Cake & Pizza


Not bad la Burn Cheese Cake ni
Kakak kata x  susahpun nak buat
Tapi memang kakak buat sengsorang kat dapur



Tak sempat sejuk dah kena potong


Tengok rupa kek ni masa baru masak macam x menarik langsung

Tapi bila dah susun strawberry
& ayakkan icing sugar


Cantik la plak
Macam retis不不不不


Masa balik kerja
Mak aku ada bawa balik hadiah
Mak aku cakap hadiah ni datang dari jauh
Kata mak aku kiriman dari Trengganu
Haaa... dah boleh agak
Mesti mak Ariff, Rafi, Aisyah & Sarah

Bila buka....
Rupanya bekas isi telur
Cantikk❤️❤️

Mak aku terus isikan telur
Comel..
Macam ayam sedang bertelur

Lepas potong kek
Kakak masuk bilik
& bawakan gift ni plak untuk mak


Cam biasa la mak aku akan bebel la
Naper la semua nk bazir duit
Naperla nak buat semua ni
Naper la itu
Naper la ini
Naper la bla bla bla bla bla
Kitorang semua buat pekak je
Semua makan pizza
Makan kek
& biar jer mak aku ber naper la.. napet la.. naper la.. naper la..
Lama-lama mak akupun diam
& joint makan pizza & kek
不不不不
Kalau


Achik pun ada kirim advance hadiah hari tu


Tudung bawal

Mak aku juga fapat bunga ni

Kawan abang.. Kak Siti kirim melalui abang
Tapi chocolate tu aku ngan abang berebut makan
...

9 comments:

  1. Happy belated birthday to mak cella.

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ sis Zawiah..
      Sis.. Semalam kiter dah buka acc Bank Islam tau

      Delete
  2. Happy birthday to mak cells semoga sehat sentiasa, murah rezeki Dan gembira sentiasa.

    Wow gf abang Nama Siti eh?五

    ReplyDelete
  3. Selamat panjang umuq mak cella...best tengok kek tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih....
      Kiter pun x cayer kakak pandai masak kek tu五五

      Delete
  4. Selamat panjang umuq mak cella...best tengok kek tu...

    ReplyDelete
  5. selamat hari lahir untuk mak cella... semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki... kak siti tu.... bakal kakak ipar ke五五五

    ReplyDelete
    Replies
    1. 塈堛.. 媟
      Terima kasih sis NI atas komen & kiriman doa.
      Hahaha.. Dah 2 orang tanya pasal Kak Siti...

      Delete