Mak aku buat Kerepek Labu
Kata mak aku ni Kerepek Labu Manis
Bukan Kerepek tu yang manis
Tapi Labu tu yang namnaya Labu Manis
Kalau dah namanya Labu Manis
Mestilah kerepeknya pun manis
Mak aku cakap sempoi jer nak buat Kerepek Labu Manis ni
Just belah labu
Buang bijinya
Guna peeler untuk hiris nipis
Kulit pun takyah buang..
Pastu goreng dalam minyak yang banyak dengan api sederhana hingga crispy
That's all
Kerepek ni memang crispy tapi xlah cruncy macam kerepek ubi or kerepek pisang
Tapi crispy la
Hahaha.. camaner tu?
Labu ni mak aku cakao dari Trengganu
Ada kawan mak aku jual
Mak aku cakap beli 10 biji.
Sebahagian mak aku cakap kongsi rezeki ngan cleaners
Hari tu bawa balik kampung 2 biji untuk nenek dan achik
Yang kat rumah ni tinggal sebiji dah lebih seminggu x dimasak
Nak elak pembaziran, mak aku cakap buat kerepek
Sedap..
Walaupun crispy
Tapi bila kunyah jadi creamy dalam molot
Kata mak aku ini jenis labu manis yang isinya memang texture halus & creamy
Ada jenis yang texture kasar & macam fibre tu kurang sedap..
Macamana nak tahu mana yang halus mana yang kasar?
Ntah... Mak aku cakap
Mak aku pun tak tahu macamana nak kenal
Bila makan jer baru tahu kerana dapat rasa
Kata mak aku maybe petani yang tanam pokok labu ada tips untuk kenali jenis labu
Tapi kan....
Aku tingin sangat nak tengok labu yang besar giler warna oren yang dorang barat buat Pesta Halloween tu..
Aku xnak la tengok yang seram tu
Just nak tengok labu jer..
Mak aku juga buat Labu Goreng Celup Tepung..
Macam Pisang Goreng tu..
Kata mak aku
Buat Kerepek lagi ngam..
Buat Goreng Celup Tepung dia empuk lenbik..
Macam labu rebus.. Takde taste sangat
Kalau kerepek lagi sedap sebab crispy & creamy
No comments:
Post a Comment