Tuesday 28 January 2020

PULUT PISANG


Pulut Pisang...

Naper...
Peliks??
Hahaha.... Aku pun sama
Selalu makan Pulut Durian kan
Ni mak aku masak & serve Pulut Pisang


Nak tau rasa dia?
Rasa dia macam Pulit Mangga
Tapi versi pisang la
Haaa camaner tu

Pulut tu rasa dia sticky  lemak & sedikit masin
Pisang tu rasa manis
So.. Campur semua rasa tu dalam molot
Haaa... Camtu la rasa dia
Kalau nak juga tahu kena la makan
Heeee.. Aku dah makan



Actually bila mak aku serve Pulut Pisang
Memang aku pelik
Walaupun mak aku dah pernah citer kat kampung nenek, Pulut Pisang ni makanan biasa
Tapi kata mak aku Pulut Pisang ni biasa la bagi orang- tua batch nenek & batch mak aku
Kata mak aku kalau dolu if ada  majlos kesyukuran kecil-kecilan akan dihidangkan Pulut Lemak makan ngan pisang
Mak aku kata mungkin sebab mostly kat kampung nenek is paddy farmer..
Hahaha pesawah la tew..
So, padi pulut ditanam sendiri & ada bekalan sepanjang tahun
Pisang pun mak aku kata hampir semua rumah ada pokok pisang sendiri..
Tapi mak aku cakap itu dolu la zaman mak aku kanak-kanak..
Jaman now kata mak aku x berapa dihidangkan sangat dah
Mmm... Patut la aku x tahu
Hahahaha

Mak aku cakap nenek memang selalu la masak Pulut versi Lemak makan ngan ikan pekasam.. Makan ngan cempedak masak, nangka, inti kelapa & etc
Cerita dari mak aku & juga dari nenek masa balik Kedah..
Nenek kata memang kat Kedah most popular is Pulut Lemak Putih
Kalau nak makan ngan kari dafing atau ayam atau rendang pun nenek kata dimakan dengan pulut lemak putih & bukan pulut kuning
Nenek kata sebab zaman nenek dolu-dolu Pulut Kuning dikaitkan dengan makanan untuk penunggu, untuk ubati orang saki dan untuk upacara puja-puja yang syirik tu..
Nenek kata sebab dolu-dolu ramai yang masih percaya mender-mender tahyul
So, nenek kata sampai sekarang pun kalau dihidangkan pulut kuning nenek akan rasa semacam..
& aku memang perasan nenek x pernah masak pulut kuning kecuali mak aku
Itupun kalau kat KL jer mak aku masak
pulut kuning
Kalau kat kampung mesti masak pulut lemak putih

Pulut Pisang ni rupanya sedap tau
Aku dah makan
Kakak ngan abang xnak
So.. Aku ngan mak aku la makan


Maknaku kata kalau makan ngan Pisang Emas lagi sedap sebab pisang emas lebih manis & firm isiny
Pisang cavendish ni kurang manis & agak berair..
Tapi aku makan rasa sedappppp jer..
Hahahaha...

PULUT PISANG
1/2 kg pulut
(rendam beberapa jam @ semalaman)
2 cawan santan segar + sikit garam & sikit gula
1 daun pandan
Buah pisang  masak ranum

1. Kukus pulut yang sudah direndam bersama daun pandan.
2. Bila pulut sudah jernih & masak,keluarkan pulut dari kukusan & masukkan dalam bekas yang agak besar.
3. Tuangkan santan bergaram dalam bekas pulut sambil dikacau dengan sudip hingga rata.
4. Pulut akan menyerap santan & akan jadi kering & berkilat..
5. Hidang bersama pisang masak ranum

** selain daripada dimakan besama pisang.
boleh juga dimakan bersama cempedak masak ranum..nangka masak  ...mangga masak...inti kelapa, kari @ rendang daging & ayam

Resipi ni just c&p dari post 

Selain Pulut Pisang & Pulit Cempedak
Mak aku juga pernah buat
PULIT PELAM...
PULUT MANGGA HIJAU KUNING...
Macam-macam jenis pulut la mak aku suka masak
Pulur Kacang, Ketupat Pulut & macam-macam lagi about pulut
Tapi belum sempat nak sort semua jenis masakan pulut sejak mula blog
Baru ada sebahagian dah sort dalam LIST MASAKAN PULUT...

Tapi 1 masalah bila makan pulut ialah mata cepat mengantuk
Hahahhaha

2 comments:

  1. Replies
    1. Heeee.. Betul3....
      Kita kena cuba makanan walaupun nampak pelik kan..
      Don't judge book by the cover..
      Hahaha

      Delete