Tuesday 7 January 2020

KARI KEPALA IKAN BERTELUR & ULAM REBUS CICAH CABAI PICIT


Kari Kepala Ikan Bertelur
Haaaa. Bukan ikan tu nyer telur
Tapi telur ayam...
Mak aku cakap telur tu tumpang tumpang dalam kari ikan
Tapi kepala ikan ni memang besar
Tengoklah telur ayam tu nampak kecik jer..


Mak aku cakap telur ayam ni tumpangkan ke dalam kari kepala ikan sebab abang kan x makan ikan
So telur tu kira untuk abang la
Easy to say... 2 in 1 la...
Hahahaha


Kari Kepala Ikan  Bertelur ni mak aku masak untuk lunch hari Sabtu

KARI KEPALA IKAN BERTELUR
1 kepala ikan -apa-apa ikan
4 biji telur ayam - rebus
5 cili padi
1 biji tomato masak
2 asam keping
4 cawan santan cair
1/2 cawan santan pekat
3 sudu serbuk kari ikan
1/4 cawan minyak
garam secukup rasa
bahan tumis:
3 bawang merah hiris
3 bawang putih hiris
1 sudu teh halba campur
1 tangkai daun kari

1. Kepala ikan dibasuh digaul sedikit teoung gandum & cuci bersih
2. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis
3. Masukkan rempah kari yang dibancuh dengan 1 cawan air dan masak hingga naik minyak
4. Masukka  kepala ikan,asam keping dan garam.
5.Masukkan santan cair dan biar mendidih
6. Tambah santan pekat dan telur rebustomato potong dan cili dipatah2kan.
7. Perlahan api dan biat kuah mendidih perlahan dan naik minyak
8. Sesuaikan rasa


Pastu ada Sayur Pucuk Keledek
Haaaa... ni bukan kangkung
Ni memamg Sayur Pucuk Keledek


Haaaaa... Kan pucuk Keledek
Memang macam kangkung
Tapi bukan kangkung
Dolu aku pun x kenal sayur ni
Tapi bila dah banyak kali mak aku bdli & masak..
Aku dah boleh beza sayur kangkung & sayur pucuk keledek


 Kalau kangkung batannya berlubang macam straw

Daun dia pun macam kangkung kan
Mak aku la suka sangat Sayur Pucuk Keledek ni

SAYUR PUCUK KELEDEK
2 ikat pucuk keledek
1 genggam ikan bilis
2 sudu minyak
1 cili merah
5 bawang putih- dadu halus
1 sudu teh garam

1. Panaskan minyak & goreng bawang putih hingga garing. Angkat & asingkan
2. Goreng ikan bilis hingga garing & ketepikan
3.Dalam minyak yang sama tumis cili merah hiris & terus masukka sayur keledek
4. Tambah garam & 1 sudu air & kacau bingga pucuk keledek lecur
5. Angkat & masukkan ke dalam pinggan & tabur ikan bilis goreng & bawang putih garing... Siap



Ulam rebus
Terung Siam & Kacang Panjang Rebus
Cicah Cabai Picit
Mak aku cakap ulam rebus sesuai cicah Cabai Picit

CABAI PICIT
10 cili padi hijau
5 biji cili padi merah
1 sudu teh belacan (besar ibu jari)
1/2 sudu teh garam
1/4 sudu teh gula
1 biji limau nipis
1sudu teh pes asam jawa

1. Cili padi hijau & merah, garam, gula & belacan dimasukkan dalam mangkuk bersama pes azam jawa & 1/2 cawan air.
2. Patah2kan cili sambil dipicit-picit serta gaul hingga garam larut.
3.Perahkan limau & sesuaikan rasa

Ayam Goreng & Ikan Pekasam Goreng
Aummmmmm

1 comment:

  1. pucuk keledek masak air letak daun kunyit hiris dan cendawan atau sayur sayur kampung yang lain.. sedap...

    ReplyDelete