Tuesday 14 January 2020

BUBUR NASI SUP & LAUK PAUK


Bubur Nasi Sup & Lauk Pauk
Mak aku masak untuk lunch hari Sabtu
Biasanya kalau mak aku masak Bubur Nasi ni jika ada yang demam
Siapa demam????


Bubur Nasi Sup & Lauk Pauknya
Kakak yang demam
Tapi kakak x makan pun
Kakak makan wrap jer dari pagi
Mak aku cakap bang pun x makan pun Bubur Sup  ni
Aku ngan mak aku jer makan
Itupun aku makan waktu petang lepas balik kelas ceramah L tu..
Kakak x makan abang xmakan
Yang makan aku ngan mak aku
So,sebenarnya siapa yang demam?
Hahaha


CARA MASAK BUBUR NASI PEKAT
1/2 cawan beras(untuk hasil lagi cream-guna beras wangi)
2 cawan air
Air panas secukupnya( masak air 1 kettle)

1. Cuci beras dan masukkan 2 cawan air (jangan masuk air terlalu banyak sekali gus...tunggu nanti tambah air panas)
2. Masak seperti masak nasi biasa..
3. Bila air mula kering..Kacaukan nasi laju-laju supaya beras jadi kembang.
4. Tambah air panas agak- agak 2 cawan..dan biar mendidih
   ( Tutup periuk tetapi sendal tutup periuk dengan sudip kayu supaya sedikit terbuka agar tidak meruap)
5. Setiap kali air mula kering..kacau-kacaukan  agak-agak seminit dua supaya nasi jadi  hancur
(Pastikan button "cook" sebab kadang bila air kering button akan auto warm)

**** Setiap kali air mengering tambahkan dengan air panas yang baru mendidih supaya bubur kekal mendidih..

 Jika ditambah air sejuk akan membantutkan bubur mendidih..kerana suhu akan turun mendadak sebab air sejuk.

Yang ni versi Bubur Kosong sebab nak makna ngan Sup & Lauk Pauknya
Ada Sup Ayam
Ada Sayur Kobis
Ada Ikan Bilis Goreng
Ada Kacang Tanah Goreng
Ada Sambal Bilis Garing
Ada Papadom &
Ada Telur Dadar


SUP AYAM
5 ketul ayam- bahagian tulang
1 batang carrot- potong kasar
1 biji kentang – belah 6
4 cawan air
1 sudu teh garam
1 sudubteh lada sulah
daun sup + daun bawang
1 sudu minyak

Bahan Tumis:
1 bawang holland
2 bawang putih
1 ketul halia muda- hiris panjang2
1 kayu manis
3 buah pelaga

1. Panas minyak dan tumis semua bahan tumis
2. Masukkan ayam danggorengkan hingga kecut
3. Masukka  carrot & kentang  dan air.Masak sampai empuk
4. Tambah garam dan lada sulah
5. Sesuaikan rasa


KOBIS TUMIS KUNYIT
¼ kobis - hiris halus
1 carrot- hiris halus
1 sudu garam
1 sudu serbuk kunyit
2 sudu minyak
3 bawang putih - ketuk
1 sudu teh biji sawi 

1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih + biji sawi.
2. Masukkan ikan bilis dan serbuk kunyit
3. Terus masukkan kobis + carrot & gaul rata
4. Tambah garam dan terus kacau hingga sayur lembut. JANGAN masukkan air kerana kobis sudah         cukup berair.

5. Sesuaikn rasa


Ikan Bilis Goreng
Ikan Bilis Mata Biru yang beli kat Pangkor  bulan lepas
Best lak tingat Pangkor


Kacang Tanah Goreng


Telur Dadar Hiris


Papadom


Sambal Bilis Garing


Sambal ni beli yang readymade
Garing Rangup & Pedas
Sedap makna ngan bubur


Bubur Nasi Sup & Lauk


Makan panas-panas memang berpeluh


9 comments:

  1. Ya allah...sedapnya...teringat masa akak kena gerd baru- baru ni mmg hari- hari makan bubur nasi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gerd tu sakit macamaner ek...
      Macam gastrik jugak ke

      Delete
  2. sesungguhnya bubur nasi ni menggoda mata ku ~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. 🀭🀭
      Orang Kedah mak kita cakap depa panggil bubur nasi ni moi betoi ka😁

      Delete
  3. Wow,!!! Sedapnya...meleleh air liur...nk buat malasπŸ™ˆπŸ™ˆπŸ™ˆ...mintak semangkuk boleh..πŸ˜‹πŸ€—πŸ€—πŸ˜„πŸ˜„

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cakap meleleh air liur.. Kitwr tingat tahun lepas bawa bekal maggi goreng.
      Masa suap ada yang buat lawak.. Kiter ketawa sampai air liur termeleleh... & itulah satu2nya hari kita dapat makan bekal puas2🀣🀣🀣
      Hari lain memang 1/4 jer dapat makan.. Lagi 3/4 bekal tu berjalan2 sampai hujung meja kantin.. Hahahaha

      Delete
  4. Betoi la org kedah pangge moi sup...ore kelantan kecek nasik aye.(nasi ayaq)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moi...mula dengar memang lawak..
      Hahahha
      Nasi Aye tu pernah nampaknada tulis kat gerai makan.. Mesti owner dia Kelantanese.. 😁

      Delete
  5. Moi Sup......lalalalalalaa!!!

    ReplyDelete