Thursday 9 January 2020

CEKODOK UBI KAYU CRISPY

Cekodok Ubi Kayu
Haaa... Weekend baru ni mak aku buat BEBOLA KELEDEK MANIS...
Ni citer pasal Cskodok Ubi Kayu plak


Actually cekodok Ubi Kayu ni mak aku masak masa balik Kedah bulan hari tu
Masak & makan waktu petang masa Achik datang..

Sedap la cekodok ubi Kayu
Crispy...
Dalam dia sticky macam kuih bengkang ubi
Luar dia krup krup krup..
Memang sedap..
Aku makan ngan Achik ngan Aqil sampai x sedar..
Hahahha


Mak aku cakap dolu22 nenek rajin jer buat
Jaman now xde buat lagi
Ni mak aku kata sebab parut ubi banyak sangat
Separuh masak kuih bengkang ubi
Separuh lagi buat cekodok Ubi Kayu ni..

CEKODOK UBI KAYU CRISPY
3 cawan ubi kayu parut
3/4 cawan gula
1 sudu teh garam halus
Minyak untuk goreng

1. Ubi parut kena perah airnya supaya tidak berair kerana bila campur gula nanti akan berair. Jika x diperah nanti susah nak jemput.
2. Campur ubi kayu parut dengan gula dan garam.
3. Panaskan minyak & jemput guna jari atau cedok guna sudu kecil & masukkan dalam minyak panas..
4.JANGAN usik masak baru masuk dalam minyak supaya tidak hancur.
5. Bila bawahnya nampak garing barulah balik-balikan cekodok & terus goreng hingga golden brown.
6. Toskan atas kitchen towel.


Ubi Kayu parut..
Tapi ni mak aku blend & tapis

Cekodok Ubi Kayu Crispy

3 comments:

  1. Oh tak penah buat lagi cekodok ubi kayu sebelum ni 😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. NAnti try tau...sedap..kiter suka....kalau bengkang kiter x minat tapi cekodok ubi ni sedap

      Delete
  2. Mmg sgt sedap... Dulu time kecik² dok kg... Selalu gak buat.... Skrg rase nye.. Ade 20 thn lebey da x buat...kt kedai sebelah ade jual ubi kayu...nnt nk buat...
    In Syaa ALLAH....

    ReplyDelete