Wednesday 18 September 2019

JERUK MANDAI



Mandai Goreng
LAuk fav mak aku la kan
Akumakan juga
Tapi xde lah macammak aku


Mandai Goreng Ikan Bilis Cili & Bawang

JERUK MANDAI GORENG
1 mangkuk jeruk mandai
1 bawang besar
5 cili padi
1/2 cawan ikan bili
minyak

1. Perah dan hiris mandai
2/ panasa minyak agak-agak macam nak gooreg ikan
3. Goreng mandai hingga garing.angkat
4. Goreng ikan bilis hingga garing
5. Tambah cili dan bawang ke dalam ikan bilis dan terus masukkanmamndai yang dah siap goreng



Kulit Cempedak
Ni citer bulan Zulhijjah
Sekarang dah masuk Muharram
Masa balik Raya Haji la ni mak aku bawa balik Cempedak dari kampung


Isinya dgoreng
KUlitnya dijadilkan Jeruk Mnadai



Kupas kulitnya yang berduri
Hanya guna kulit putih dan jeraminya



Basuh bersih



Potong-potongkan kulit cempedak tu anggaran sebesar tapak tangan supaya senang  nak masuk dalam bekas


MAsukkan dalam bekas dan  dan isikan air garam hingga penuh
Air garam tu mak aku cakap anggaran 1 cawan garam dibancuh dengan 1 cawan garam dibancuh dengan 4 cawan air panas.
KAlau banyak kulit cempedak banyak lah guna garamnya  dan air panas untuk bancuh garam
TUang dalam bekas berisi kulit cempedak hingga penuh.
Peram dalam seminggu dan bolehlah digunakankan untuk gorwng dijadikan lauk
Jeruk mandai yang cukup garamn dan airnya akan bertahan hingga setahun atau hingga tiba musim cempedak seterusnya..

****** Setelah beberapa hari direndam,periksa bekas jeruk.Jika airnya surut kerana diserap kulit cempedak,tambah lagi air garam dan biar tenggelam. Jika ada tang tidak tenggelam,bahagian tersebut akan rosak


Jeruk MAndai Goreng Cili Bawang & Bilis

4 comments:

  1. Cik kena makan ..so jadi pandai...

    ReplyDelete
    Replies
    1. 😁😁😁
      Anyway 2 hari cuti jerebu... ✌️

      Delete
  2. Naper KL x cutiiiiiii....?????


    Your wishes has come true.. cuma belajar atau tidak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah announce dalam TV 19 & 20 Setp KL.. Putrajaya.. Selangor & Penang semua sekolah TUTUP..

      Delete