Tuesday 3 September 2019

JERUK MANDAI GORENG BERSAMA BILIS, BAWANG DAN CILI

Jeruk Mandai Goreng Bersama Bili,Cili & Bawang
Haaaa....naper tak bagitau goreng ngan minyak sekali
Hahahaha


Jeruk Mandai Goreng ni lauk fav mak aku la ni
Kalau musim cempedak memang mak aku akan buat stok Jeruik Mandai
Kalau tengok old post tahun-tahun lepas memang bersepah la post about Jeruk Mandai ni
Aku un makan juga
Tapi xdelah makan beria macam mak aku
Mak aku boleh makan nasi putih ngan lauk ni sahaja
Aku makan juga tapi kalau sesekali boleh la
Actually sedap tapi xdelah nak makna setiap hari
Mak aku boleh jer lauk ni setiap hari
huiiiiii



Ni antara stok Jeruk Mandai a.k.a Jeruk Kulit Cempedak yang mak aku buat
Ada lagi 2 balang bawah sinki
Ada lagi 1 balang kat rumah Kedah
Haaaa...mak aku buat untuk nenek tapi nenek kata nenek x reti makan
Kata makanan tradisional
Haaaa....antara mak aku ngen nenek ...siapa yang tua ni ?
Untuk refer old post 2014 
CARA BUAT JERUK MANDAI..
KLICK AT SINI.......


JERUK MANDAI GORENG
1 mangkuk jeruk mandai
1 bawang besar
5 cili padi
1/2 cawan ikan bili
minyak

1. Perah dan hiris mandai
2/ panasa minyak agak-agak macam nak gooreg ikan
3. Goreng mandai hingga garing.angkat
4. Goreng ikan bilis hingga garing
5. Tambah cili dan bawang ke dalam ikan bilis dan terus masukkanmamndai yang dah siap goreng


Selain daripada goreng dengan cili dan bawang
Mak kau juga pernah buat
 JERUK MANDAI GORENG DENGAN PETAI kat sini..
Kata mak aku selain digoreng jeruk mandai juga boleh dimasak kari menggantikna daging
Mmmmm...yang tu aku belum pernah try makan


Mak aku juga Masak Kari Ayam bersama Telur Ayam
Sedap makan ngan lauk kari Ayam + Jeruk Mandai


4 comments:

  1. Assalam dik cella post lah N3 buat mandai. Mgkin acik blh cuba

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam..
      Dalam post kat atas tu ada link "KLICK KAT SINI" tu ada cara buat jeruk mamdai
      Kakak kata rasa lava m Lobak Masin Goreng

      Delete
  2. Tak silap aunty, mandai ni makanan orang banjar, itu sebab agaknya nenek Cella tak pandai makan. Orang sekarang pandai makan sebab ia dah diviralkan, kalu orang lama2 macam nenek mungkin sukar nak terima di tekak dorang. Dan kalau aunty pun tak campur lauk lain kalau makan ni sebab nanti hilang rasa jeruk mandai ni, ala2 kita makan ikan pekasam tu la, takde lauk lain pun takpe, hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heeee... Nenek kiter memang jenis payah nal terima makanan pelik-pelik..
      Mak kiter lak ssmua makan yanv pelik-pelik...
      Hhahahaha...kiter lK depend ada keadaan.. Kalau sedp kiter makan. Hahaha

      Delete