Lauk ni dah seminggu dah dalam draff
Hari ni baru dapat publish
Coz banyak sangat yang post yang potong que
Mmmm... ingatkan manusia jer suka buat kerja x bermoral memotong Q
Rupanya post pun sama juga perangai
Hahahaha...
Sambal Janggut Sotong Kering + Petai
Mak aku masak petang hari Jumaat lepas
Mak aku singgah tepi jalan soh aku beli Petai 2 ikat
Mak aku kata nak masak Sambal ngan Soyong Kering
Rupanya bukan sotong pun
Just Squid Tentacle jer
Dekat pack tu tulis Sotong Kepala
Musti ini typist Bangla juga mari
Atau mungkin juga itu staff China mari @ India mari lama tinggal ini Malaysia tapi masih syakap gagap-gagap.
Atau dia punya staff translate English - Malay jadi la Sotong Kepala
Hihihihi...
MMak aku cakap kirim chik Yati tolong beli.
Sebab chik Yati nak gi beli barang kenduri
Actually mak aku cakap pesan chik Yati soh beli Sotong Kering Cumi-cumi Sandakan
Tapi chik Yati tersalah beli..
So, Sotong Kepala pun...
Sotong Kepala la...
Hahahhaa...
Jangan orang punya kepala suddaaaa...!
Petai yang aku pilih
Nampak macam ok
Tapi mak aku cakap 2 papan isinya terlalu muda..
Mmmm... Memang setiap ikat tu penjual tu dah letak 1 papan yang muda
Bukan aku boleh pilih sangt pun...
Makanha semua petai tu mak aku masak Sambal dengan Kepala Sotong kering ni
Makan petai puas-puas sebab Jumaat kan
Ada gap 3 hari untuk nuteral bau sebwlum naik sekolah Selasa
Hahahaha
Bulan September tahun ni 3 minggu berturut2 cuti 3 x Isnin
1st week Cuti Awal Muharram
2nd week cuti Keputraan YDPA
3rd week cuti Hari Malaysia
Selain Sambal Janggut Sotong Kering + Petai
Mak aku jug masak Sayur Kobis
Sayur Kobis Kunyit ni fav kakak ni
Pastu ada Ikan Pekasam Goreng
Memang aum la...
Nasi Putih Panas
Ikan Pekasam Goreng Goreng
Sambal Janggut Sotong Petai
Sayur Kobis
Air Kosong
Hehehehehe
SAMBAL
JANGGUT SOTONG KERING +PETAI1pack (+-150gm)janggut sotong kering
1 cawan isi petai
1 asam keping
1 sudu teh garam
1 sudu makan gula perang
3 sudu minyak
Bahan Blend
15 cili kering
1/2 bawang besar
2 bawang putih
1. Basuh dan rendam janggut sotong kering 1/2 jam dan perah
2. Panaskan minyak dan tumis bahan blend hingga naik minyak
3. Masukkan garam,gula, asam keping dan janggut sotong dan gaul rata
4. Tambah 1/2 cawan air dan masak hingga sotong lembut dan kuah pekat
5. Tambah petai dan masak sekejap sahaja supaya petai kekal rangup
6. Sesuaikan rasa
ni mak kena masak nasi lebih, kan
ReplyDeleteHahahaha..... Aunty suka petai x..? Tak jumpa pun post about petai kat blog aunty..
DeleteBanyak western & makan kat luar.. Sedap2 lak tu makanan... Nak jugakkk