Jom makan...
Mak aku masak Sambal Petai
Petai ni dah 2 minggu abang bawa balik dari kampung
Mak aku simpan dengan cara rendam dalam air bersama kulitnya dan simpan dalam peti ais
Hasilnya sampai hari ni petai still fresh & rangup
See...
Petai tu masih fresh
Tapi kulit petainya dah mula gelap
Isi petai still fresh
Mak aku masak Sambal Petai dengan Bilis Tin
SAMBAL PETAI BILIS TIN
1 tin sambal bilis
1cawan isi petai
1 asam keping
1/2 cawan bilis kering
1 sudu teh garam
2 sudu minyak
BAHAN BLEND
10 cili kering
1/2 bawang besar
3 bawang putih
1. Panas minyak dan goreng bilis.
2. Tuang bahan blend dalam kuali berisi bilos goreng bersama minyaknya
3. Masukkan asam, garam masak hingga naik minyak
4. Tambah bilis tin dan petai
5. Masak hingga pekat & sesuaikan rasa
Sedap baq hang
Mak aku juga goreng mandai ddengan bilis
Jom makan
Tapi ni pinggan mak aku...
Sedapnyer goreng mandai lawankan lak petai rangup sambal bilis...Dah lama Aunty tak goreng mandai..
ReplyDeleteHeee... Kiter makan juga tapi xlah makan macam mak kiter...
DeleteMandai tu apa?
DeleteWoowwowowow...
ReplyDeleteLauk best. ITU macam pinggan Kita ..awak snap gambar Kita cuti curi eh?
Habis diet Kita...lauk macam ni ...Hari Hari may nasi.. hahaha
Hahaha...
DeleteHalimunan..... Kiter x nampak orangnya tapi nasi habis...
Hahahaha
ReplyDelete