Semalam yer lunch la
Pagi sarapan Lempeng pisang
Pastu aku tidur sebab sakit perut
Mak aku ajak ronda Putrajaya pun aku xnak
Ingatkan kakak temankan mak aku
Rupanya kakak keluar gi Batu Cave
Bangun tengok mak aku ada jer
Mak aku kata x kuarpun sebab xde sapa nak temankan
Mak aku dah siap masak..
Bila tanya dah makan ke belum, mak aku kata dah makan sorang-sorang sebab kakak keluar, abang kerja.
La.... naper x kejutkan...
Mak aku cakap sajer tak kejut sebab mak amu kata tak nak kacau sakit perut aku
Buka tudung saji tengok mak aku masa Kari ikan tongkol
Mmm... Kuah dia sedap ada rasa little sweet
Mak aku cakap rasa macam tu sebab mak amu ada campur dengan Keledek Jepun
Owh... Patut la sedap..
Mmmm... Ingatkan dah buat Lempeng Pisang dah xde tema ubi dah
Rupanya still ada kari keledek plak
Tapi memang sedap
Ikan Tongkol memang aku x minat
Sebab dia keras & isi dia ada part yang warna hitam
Tapi mak aku plak suka sangat beli Ikan tongkol
Mak aku cakap sedap kalau goreng & masak kari
Mmmmmm.... mak aku pernah cuba trick aku
Mak aku cakap tu ikan tenggiri
Haaaaa..... aku boleh beza la ikan tenggiri & ikan tongkol...
Haaaa..... kantoi
Selain kari mak aku juga goreng tempe ni
Kata mak aku kakak suka tempe
Tapi kakak dah kuar x sempat lunch pun
Mak aku juga masak Kobis Tumis Kunyit ni
Kata mak aku.. Sayur ni pun fav kakak
Tapi kakak x makan pun.
Mmmmm dah lama mak aku x voreng ikan pekasam nenek ni
Sedap tau pekasan nenek aku buat
KARI IKAN TONGKOL + KELEDEK JEPUN
2 keping isi ikan tongkol
3 biji keledek Jepun
¼ kotak santan + 2 cawan air
1 asam keping
1 sudu teh garam
3 sudu minyak
1 paket kecil rempah kari ikan
2 bawang kecil
2 bawang putih
1 sudu teh halba campur
1. Panaskan minyak dan tumis bawang kecil hiris & bawang putih serta halba campur hingga harum
2. Masuklan rempah kari yang dibancuh denvn ½ cawan air dan masak hinvga naik minyak
4. Masukkn ikan dan keledek yang sudah dikups dan dipotong-potong
5. Tambah santan + air dan biar mendidih hingga keledek empuk baru masukkn asam dan garam
6. Kecilkan api supaya kuah mendidih perlahan beberapa minit.
7.Sesuaikan rasa
KOBIS TUMIS KUNYIT
¼ kobis - hiris halus
1 carrot- hiris halu
1 sudu garam
1 sudu serbuk kunyit
2 sudu minyak
Sikit ikan bilis bersih
3 bawang putih - ketuk
1 sudu teh biji sawi
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih + biji sawi.
2. Masukkan ikan bilis dan serbuk kunyit
3. Terus masukkan kobis + carrot & gaul rata
4. Tambah garam dan terus kacau hingga sayur lembut. JANGAN masukkan air keran kobis sudah cukup berair.
5. Sesuaikn rasa
Kemudian,bismillah...
So,makanlah....
Kalau makan tuna Tu Sama la ikan tongkol
ReplyDeleteOmputih panggil tongkol
Tuna sedap sebab xde hitam tu..
DeleteOmputih panggil tongkol.. Orang kampung nenek panggil tiuna.. Hahahahaha
Omputih Siang ikan banyak bazir Dan buang isi.
DeleteSibuk betul si kakak nampaknya, hihi
ReplyDeleteKan... Hehehehe
Delete