Saturday, 12 May 2018

PULUT KUNING vs BIRTHDAY CAKE UNTUK ABANG

Pulut Kuning untuk Birthday abang...
Pagi tadi  dah citer BIRTHDAY ABANG kat sini....
Selalu birthday potong kek...
Tapi kali ni xde kek..
Mak aku masakkan Pulut Kuning...
Untuk abang bawa & sarapan bersama kawan- kawan...


Mak aku cakap bajet untuk beli kek replace buat Pulut Kuning Rendang Ayam..
Whole cake @ Sicret Recipi paling cokia mmg kena bajet rm 100 la..
Makan bertiga jer..
Mak aku cakap kalau buat Pulut Kuning..
Bajet yang sama dah boleh kongsi makan ramai.
Mak aku soh doakan agar dimurahkan rezeki...diberkati hidup dunia dan akhirat.
Mak aku cakap minggu depan dah start Ramadhan..
So...masak Pulut Kuning Birthday abang..
Untuk amik berkat nak sambut Ramadhan sekali la
Untuk jadi sedekah..walaupun sikit
Kalau beli kek nanti x jadi sedekah sebab kalau kek mesti nak makan banyak..nak simpan makan ulang2..
Hahahaha....
Kalau buat Pulut Kuning senonimnya Pulut Kuning diagih2kan atau makan ramai2..
Lagipun sebab kebetulan masih cuti lagi..
Kalau weekday....mak aku cakap x buat la..
Beli juga la kek..
Heee...


Mak aku dah pesan kat abang soh bagitau kawan xyah beli sarapan..
Nanti abang bawa Pulut Kuning


Tapi bila malam...
Abang upload pic Birthday Cake ni kat Family Group...
Abang kata bos abang belanja birthday cake ni..
Ahamdulillah....

Achik komen kat family group...
Hmmm...ada betul nya kata Achik tu..
Rezeki Allah bagi dalam bermacam bentuk..
Walaupun hidup x mewah dengan wang..
Tapi Alhamdulillah Allah bagi kebahagian yang pelbagai dalam keluarga kami..
Ada rumah untuk tinggal
Ada kenderaan untuk bergerak..
Ada kampung untuk balik
Ada nenek untuk diziarah
Ada saudara- mara
Ada kawan yang baik2 disekeliling
Ramai orang disekeling yang menyukai..
Yang x suka tu memang adatlah sebab dalam ramai yang menyukai akan ada ada segelintir yang membenci..
Itu lumrah...kerana oranv yang membenci kita itu juga sememangnya orang lain juga membencinya...
Jangan terlalu memikirkan orang yang membenci kita...Tapi hargailah orang yang sememangnya ada dan menyokong kita..
Kerana mereka itu yang lebih berharga.
Yang membenci itu...biarkan sahaja...
Sedang Rasullullah yang Ma'sum pun ada sahaja yang memusuhi..
Apatah lagi kita manusia biasa...




Abang &  bos abang
Dorang surprise abang...
Abang cakap bos abang kenakan abang sebab abang selalu loyar buruk..
Ada kawan abang pecahkan telur ayam dalam baju....
Abang kata habis abang kena baling tepung  dengan kawan- kawan...
Tengoklah penuh baju dan topi abang penuh dengan tepung...
Baju & topo abang mak amu cakap dah bau telur + tepung macam bau kek basi jer dah..!
Abang cakap sib baik ada baju spare kat sana...
Hahahaha.....
Dah macam  sambut birthday dak2sekolah menengah nyer style ..
Dolu2 kat sekolah aku ada yang buat camtu..
Tapi sejak pengetua sekarang ni..
Memang DILARANG KERAS buat semua tu sebab habis kelas kotor..jenuh cleaner nak bersihkan..
Tapi abang kirabuntung ar .
Boleh rasa lagi sambut birthday macam budak sekolah menengah...
Hmmmmm....tu namanya rezeki..
Kakakaka...

 Yang best nyer abang bawa balik baki cake tu untuk aku....
Mmmm....Alhamdulillah..
TQ bos abang..!
Semoga Allah merahmati dan melimpahi lagi rezeki untuk bos abang...!


Black Forest...
Dah lama x makan black forest cake...

Aku suka korek filling dia..
Sedap black cerry dalam cream tu..
Tak beli kek  sebab nak masak pulut kuning untuk kongsi makan bersama.
Mak aku cakap kita doakan semoga Allah berkati sedekah kita yang cuma sedikit itu.
Betul kata seorang ulama' ..
"Jangan tunggu kaya baru nak sedekah..
 Tapi bersedekahlah...kamu akan kaya.."
Ada betulnya....nak bersedekah x perlu tunggu banyak..x perlu tunggu sehingga kaya
Contohnya ...Kalau beli kek ....hanya akan makan sendiri...
Boleh jadi xde rezeki nak makan pulut kuning..
Mungkin kerana sedekah itu..walupun sangat sedikit..hanya beberapa pack pulut kuning..
Tapi Allah tambah kan lagi rezeki kek pula..!
Asalnya ingatkan x dapat makan kek
Tapi Allah turunkan rezeki kek melalui orang lain..
Dapat makan dua2 sekali..
Pulut dan Kek...
Pernah terbaca...
Seorang  ilmuan pernah berkata....
"Jika kamu minta cawan,kamu akan mendapat cawannya sahaja...Tapi jika kamu minta Air..Kamu Akan Mendapat Cawannya Sekali.."

Maksudnya ...jika kita mengutamakan akhirat..secara tidak langsung..kita juga akan mendapat kehidupan yang baik didunia ..
Tetapi jika kita hanya mengutamakan dunia semata2...kita akan rugi diakhirat nanti..

Aku bukan penulis hebat...kerana banyak kata2 adalah kupinjaman dari kata2 orang2 ysng hebat...

Ya Allah...ampunkan segala dosa2ku dan kedua ibu bapaku ,keluargaku...saudara2ku...
Temukan kami dengan Ramadhan akan datang..!

2 comments:

  1. oh camtu trend sambut besday ek.. kita tak le buat camtu.zaman kita dulu sengkek je.. nak beli telur nak masuk kasi pecah baling... tak la..

    doa- Amiin..

    ReplyDelete
  2. Tu cara sambut birthday sekklah menengah
    Masa sekolah rendah time standard 6 pun ada buat camtu end of the year sebelum cuti sekolah..
    Tapi betullah..
    Mak kiter pun cakap itu membazir makanan...

    ReplyDelete