Friday, 25 May 2018

PETOLA MASAK LEMAK PUTIH + ISI IKAN

Hari ni citer pasal sayur plak..
Selalu citer pasal lauk ayam..ikan..& seafood
Bulan Puasa selalunya  lepas minum air
Mesti nak makan nasi...
Itu aku la...
Kalau orang lain aku x tahu..
Tapi kalau Haikal aku tahu la dia akan makan kurma dan air kosong dulu..
Sebab selalunya kalau iftar ramai2 kat kampung
or kat umah Achik...
Mesti Pakcik atau Haikal akan hulurkan kurma pada setiap orang
Nak ke ...xnak ke....semua orang mesti ambil kurma sorang sebiji....
Termasuklah aku...
Walaupun dalam hati...biarlah dorang x hulurkan pada aku...
Kikikiki....
Aku ni bukan suka pun nak mulakan dengan kurma...
Bukan aku x tahu..itu adalah sunnah..
Tapi tangan aku ni mesti nak capai air dulu..
hehehehe....
Biasanya kitoranv akan beriftar bersama ramai2 tu time nak dekat raya la..
Sebab time tu dah balik kampung kannnn....
Kalau sekarang....mmmm berbuka bersama juga..
Tapi  kat wasap la....
Pakat2 upload pic juadah berbuka sementara nak tunggu azan...
Haaa...tapi kat Kedah ...waktu berbuka puasa lambat beberapa minit dari KL..
Bukan seminit dua...tapi selalunya hanpir 10 minit....
Macam sekarang ni KL berbuka pukul 7.20 malam
Kat Kedah berbuka 7.27 malam..
Haaa....7 minit beza..
Tapi kalau nak berbuka awal...
Naik flight ...gi la berbuka kat Tawau ,Sabah...
6.16 dah berbuka dah...
Bapak awal kan....
Cuma sahur la plak...pkl 4 lebih time ko masih bermimoi disemenanjung...sana dah imsak..
Tapi kat Sabah Sarawak walaupun macam awal jer berbuka tapi memang dah gelap macam time kita berbuka kat semenanjung juga..
Sebab dia bukan kira pukul berapa..
Tapi kira time matahari terbenam..
Aku belum pernah sampai Sabah..
Sarawak pernah la..
Sebab tu aku  boleh la bayangkan....
Tu belum kira yang berpuasa kat Canada..Russia bagai lagi...yang berbelas jam kena puasa..
Yang matahari x terbenam...ha...camaner nak kira tu..?
Mmm...kena buat entrinlain lah pasal timing berbuka ni...
Hari ni citer pasal Sayur Petola


Sayur Petola Masak Lemak Putih Bersama Isi Ikan...
Menu limited edition nih...
Sebab mak aku hanya akan masak sayur ni bila bulan puasa...
Betulll....!
Setahun hanya sekali atau 2x  jer mak aku masak sayur macam ni..
Tahun  lepas ada mak aku masak
PETOLA MASAK LEMAK PUTIH ISI IKAN kat sini...
Kat situ ada cerita dari mana mak aku dapat resipi masakan ni...
Ada cerita juga pasal Kelantanese panggil nama lain untuk sayur petola ni...
Haaa....itupun memang bulan puasa la...
Tapi ada lagi 1 persamaan  dengan tahun lepas...
Iaitu....aku still x berminat nak makan Sayur Lemak Putih..
Aku memang cannot go kalau masak putih..
Mak aku lak xnak kompromi...
Mak aku xnak jadikan masak lemak cili api ker apa ke...
Kalau lemak cili api mungkin aku akan makan...
Mak aku cakap sayur ni memang kena masak lemak putih...
Kalau masak lemak kuning cili api tu...
Lain nanti rasa dia...
So....makan lah mak aku sengsorang Sayur Lemak Putih Petola dengan Isi Ikan nih...
Untuk haku mak aku kena la masak lauk lain...


SAYUR LEMAK PUTIH PETOLA DENGAN ISI IKAN
1 biji petola
1 cili merah
1/2 kotak santan
1 1/2 cawan air
1/2 sudu teh garam

Bahan Tumbuk:
1 ekor ikan kembung mentah( yang belum dimasak) ambil isinya
1/2 biji bawang besar
1 susu teh lada hitam biji
2 ulas bawang putih

1. Buang gerigi pada petola dan kikis kulitnya
2. Basuh dan potong petola
3. Tumbuk isi ikan mentah bersama bawang,lada hitam dan bawang putih
4. Masukkan  petola,bahan tumbuk ,cilinpotong dan air kedalam periuk dan masak hingga mendidih
5. Tambah garam dan santan pekat 1/2 kotak..
6. Biar mendidih sekejap dan sesuaikan rasa.
7. Siap..


Ini fatolla lah..
Yang itu fayafa...
Yang sana tu brendy lah...
Hahahaha...ingat lagi x dialog tu dalam citer Ahmad Al Bab...
Ala yang P.Ramlee jadi Syawal...
Lelaki miskin yang baik hati berkahwin dengan Mastura Anak Masyhur Al- Buaya...
Haaaa....dah ingat kan..
Yang dorang tanam sayur tu..
Syawal x kenal nama sayur..
Petola daia cakap fatola..
Papaya dia cakap fayafa...
Bendi dia cakap brendy...
so isteri dia yang terangkan nama2 sayur tu..
Haaa....akubkan suka citer2 P.Ramlee nih..
Mesti aku hafal..
Sib baik x naik dalam axam jer
Kalau naik dalam axam..opkos aku boleh score..
Hahahaha....


Potong gerigi pada petola...
Kikis kulitnya yang hijau dan basuh serts potong serong


Basuh dan potonng petola...


Boleh potong bulat2...boleh belah dua dulu baru potong...
Selain daripada dimasak sayur lemak atau tumia air..
Mak aku cakap petola ni juga direbus dan dijadikan ulam .
Kata mak aku..kalau nenek akan cicah ngan air asam..atau sambal belacan yang cair..
Nak umph lagi...
Cicah la ngan BUDUUUUUUU..!
Haaa....tapi nenek x makan budu
We all lak semua suka budu..
Abang...kakak...aku...mak aku semua suka budu..
Stok budu sentiasa ada



Bahan tumbuk tu yang buatka sayur ni limited edition..
Sebab kalau bukan bulan puasa mak aku cakap sayur ni hanya dimasak sup  atau masak lemak bersama suhun..
Hanya bulan puasa isi ikan dan bahan tumbuk ni digunakan



Masukkan petola dan bahan tumbuk bersama garam,cili potong dan air..
Masak hingga mendidih baru dimasukkan santan pekat...
Masa ni bau dia macam bau kuah Laksam Kelantan...
Kalau Laksam aku makan..
Tapi  sayur ni aku belum suka nak.makan...



So...
Ini lah lauk mak aku..
Sayur Petola Masak Lemak Putih Bersa Isi Ikan...
Resipi dari Kelantanese...
Mak aku cakap Sayur ni sedap makan ngan budu...
Sayur petola tu manis
Budu masin pedas dan masam



Sebab nak feel Kelantan
Mak aku kata nak makan ngan budu...
Mmm....budu aku suka...


Untuk aku mak aku masak Ayam Goweng
Pun aku cicah ngan budu..
Heee.....sedap



Minum Teh O  Panas jer..
Sebab sis nor cakap elok minum minuman panas untuk iftar...
So....aku imagine la kat luar rumah tengah winter..
Hahaha...tapi ada la ala- ala winter
Sebab hujan tengah lebattt...
So...bila minum Teh O panas..
Kira ngam laaaa...


Sebab nak kasi teh tu still panas...
Mak aku cakap masukkan dalam termos pot ni.
Malam pun masih panas...

No comments:

Post a Comment