Friday, 18 May 2018

AGAR- AGAR SIRAP UNTUK IFTAR

Agar- Agar Sirap untuk iftar...
Ni agar2 sirap untuk iftar hari pertama Ramadhan..
Lauk 1st day iftar dah citer KAMBING BLACK PEPPER kat sini...
Macam tahun2 lepas juga juadah iftar memang mak aku akan masak...
Cuma sejak beberapa tahun lately ni mak aku masak dah x la semeriah masa aku sekolah rendah dulu .
Kalau flashback memang seronok dan meriah makanan masa
RAMADHAN 2013 kat sini....

RAMADHAN 2014 kat sini...

RAMADHAN 2015 kat sini...

RAMADHAN 2016 kat sini.....

RAMADHAN 2017 kat sini...

Mmm....dah 5 tahun dah diary maya  namakucella...
Aku bukan penulis hebat...sekadar menulis diary maya...
Sesiapa yang terjumpa jer yang akan baca diary ini kerana aku memang x open followers pun
Pageview pun belum sampai 2 juta...
Mungkin sebulan dua lagi baru pageview tu 2 juta..
TQ kepada yang membaca dan meninggalkan komen...



Agar- Agar Sirap ni mak aku masak hari pertma puasa..
Masa mak aku masak dah pukul 6 petang dah...
Sebabnya bila aku cakap  banyak keywords search kat blog ni ialah  AGAR- AGAR SIRAP MERAH kat sini...
Betul lah mak aku cakap macam  aku tulis kat situ...Agar2 Sirap memang famous bulan puasa..
Mak aku cakap kebetulan xde buat kuih pun sebab weekday kan...
Balik sampai rumah dah pukul 4 lebih tu mak aku dah rebus kambing nak.masak black pepper..
Tapi dah pukul 6 petang ..sempat ke agar- agar tu nak beku..?
Mm...mak aku cakap ada caranya nak bagi agar2 tu cepat beku...
Mak aku cakap kena masukkan dalam acuan kecil2 baru cepat beku..
Kalau nak tuang dalam loyang kena masak awal la skit ...

Mak aku kata sebab nak makan ber 3 jer...buat sikit jer...Hanya guna 1/4 paket jer . 1 paket agar2 tu dibahagi 4.....lebih kurang 5 gm sahaja agar2nya...
Resipi dibawah ni c & p dari link kat atas tu..
gun 1/2 paket agar2...C&P kat situ sebab yang tu sukatannya mak aku dah try & error..



AGAR- AGAR SIRAP MERAH
1/2 pakat agar2  tali.(20gm ÷2)
1 liter air = 4 cawan air
5 sudu gula
½ sudu sirap rose
1 daun pandan

1. Basuh agar2 dan masak dengan air hingga mendidih dan agar2 larut sepenuhnya
2. Masukkan gula dan daun pandan
3. Bila gula larut masukkan pula sirap rose.
4. Tapiskan dalam loyang atau acuan yang disukai.
 Makanya kuih untuk 1st iftar ialah Agar- agar Sirap Merah...



 Pastu abanh belikan aku taufu fa
Asalnya abang gi bazar nak beli akok..
Sebab akok dah habis abang kata mk beli murtabak..
Dah murtabak kena que macam nak orang nak mengundi..abang kata beli taufu fa jer...


Eh...buka taufu fa jer..
Abang beli juga Ayam Goreng..
Mmm..sebab mak aku x masak ayam la tu...
Sebelum gi Terawikh abang habiskan ayam
Abang sorang jer makan ayam tu sebab aku ngan mak aku xnak..kitorang nak.makan kambing...
Ok....dah habis citer ifta 1 st Ramadhan..
Pasni entri  iftar 2nd Ramadhan plak..
Bye...selamat berpuasa...!



7 comments:

  1. Slmt berpuasa Dik Cella...
    Tahniah dah 5 tahun blogging...
    Aunty salah sorang pembaca blog Dik Cella...
    Tahniah juga pada Mak Dik Cella yg RAJIN memasak dan kongsi resepi..
    Semoga terus sukses...
    Sedap agar2 merah tu....
    Pppsstt...dah report ke kat Nenek pasal air tembikai tue???he..he..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat berpuasa juga untuk aunty ogy & family..
      TQ for wishes..kiter hanya tuan punya blog jer..yang masak memasak tu mak kiter..
      Alhamdulillah jika ia memberi kebaikan kepada pembaca...
      Heee...belum report lagi ..Nanti malam baru nak call nenek untuk hantar report..hahahaha

      Delete
  2. Assalamualaikum ,aunty silent reader cella.Banyak yang telah aunty masak guna resepi mak cella tu.Banyak juga kelainan masakan orang utara ni,dibandingkan kami yang duk Johor ni.Terima kasih ya kongsi resepi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikussalam aunty Saniah...
      Terima kasih walaupun jadi silent reader..Mk kiter cakap makanan Johor lagi mewah sebab ada banyak etnik.Aunty pun pandai masak telur pindang..heee..Dulu masa kakak study kat Johor kiter selalu gi Johor..Sekarang kakak dah sambung study kat sini jer..dah x gi Johor..Apapun TQ aunty Saniah

      Delete
  3. Replies
    1. Kalau kat oversea....ada ke agar2 sirap ni..?
      Hehehehe

      Delete