Monday, 7 May 2018

GULAI UDANG KACANG BUNCIS

Gulai Udang  Kacang Buncis...
Gulai @ Kedah...mean Curry ok..!
So..orang kampung nenek panggil ni..
Prawn & Fench Bean Curry..
Hahahaha....

Kiter kat Kedah...
Hahaha....kawan2 lain gi sekolah..
Aku lak kat Kedah  
Isnin mana ada cuti apa2..
Tapi sebab mak aku amik cuti...
Mmm...mak aku cakap ada hal...
Aku ikut la mak aku balik Kedah
Sebenarnya puasa hati aku dapat makan Kari masakan nenek..!
Sebab Kari nenek is the best in the world...
For my taste la...my tongue & my tummy !!
So...yummy..
Coz nenek nyer curry memang creamy...
Cukup pekat....cukup lemak...!
Mak aku pun xleh lawan kari nenek...
Kari Udang lak...
Mmm....memang mak aku jarang beli udang..
Tapi kalau nenek datang KL ..
Nenek selalunya akan beli dan masak udang...
Mak aku citer....dolu2 pun nenek jarang masak udang kalau hari biasa
Tapi kalau bulan puasa mak aku cakap nenek akan masak special..
Like Gulai Udang Buncis ni dah kira special..
Nenek kata sebab masa remaja nenek tinggal kat kampung dekat dengan pekan
Bila dewasa nenek pindah kampung sekarang jauh dari pekan..
Bila dah tua nenek kembali tinggal kat pekan...
Mmmm...cam complicated jer




Gulai Udang Kacang Buncis by nenek..
Berminyak...
Berlemak...
Pekat...
Melekat...
Nenek cakap dolu2 zaman nenek remaja..
Nenek kata nenek akan masak Kari Udang Kacang Panjang pekat macam ni untuk dimakan bersama Pulut Lemak..
Pulut Lemak tu mean Pulut Kukus digaul santan macam Pulut Kuning tetapi versi warna putih..
No tumeric...no colouring..
Nenek kata kebanyakan orang Kedah lebih suka pulut plain berbanding Pulut Kuning
Sebab nenek kata kalau dolu2..
Pulut Kuning just untuk majlis tertentu jer
Kalau makan sebagai sarapan or majlis family hanya ada pulut lemak plain...


GULAI UDANG KACANG BUNCIS
1/2 kg udang
1 cekak kacang buncis
2 cawan santan pekat
1 paket kecik rempah kari ikan/ udang
1 asam keping
garam secukup rasa
2 bawang merah
1 bawang putih
2 sudu minyak

1. Panaskan minyak dan tumis bawang merah & bawang putih hiris
2. Masukkan rempah kari yang dibancuh bersama 1/2 cawan air
3. Masak hingga naik minyak
4. Masukkan udang dan kacau hingga udang kecut
5. Tambah santan pekat dan asam keping serta garam.
6. Bila mendidih masukkan kacang buncis potong
7. Sesuaikan rasa

4 comments: