Saturday, 5 May 2018

SHAWARMA INTI SOSEJ

 Shawarma Inti Sosej...
Sebab xde stok ayam or daging..
Kalau inti ayam mesti lagi umph..!
Tapi u ti sosej pun sedap banget dah..
Sebab bukan sosej sebatang2 tu
Tapi sosej cincang masak buat buat inti
Bila gigit memang meleleh...
Mmmmm....

Shawarma Inti Sosej..
Bekal abang...


Roti Shawarma Kosong...
Roti ni abang belikan..
Actually x beli pun sebab abang kata asalnya kirim pada bos abang..
Tapi abang kata bos dia xnak ambil duit..
So..kira bos abang belanja a.k.a sedekah la..
Alhamdulillah...semoga Allah merberkati rezeki kami dan melimpahi rezeki orang yang bersedekah...

Abang kata sebab mak aku selalu beli tortilla..
Kalau tortilla 1 pack ni ada 5 harganya rm 4.90
Abang kata kalau beli shawarma lagi murah kos dia...tapi kalau beli borong la..
Sebab abang tumpang order ..dapat harga borong jugak la kot..
Bukan dapat harga borong...dapat percuma plak sebab bos abang yang bayar..
25 pcs...
Haaa...makan puas2...
Minggu lepas bekal kakak balik kolej pun shawarma ni jer sebab mak aku x sempat masak..
Pagi ada program KBS..dah tengahari balik terus hantar kakak sebab petang kakak ada event..
Tapi minggu lepas nyer bekal kakak...guna chicken finger & fries jer buat filling shawarma ni sebab tu jer yang sempat...
Hari ni mak aku cakap guna sosej jer.
Tapi sebab masak dulu inti sosej..
Lebih moist & juicy la
I like it..!!



 Roti Sahawarma ni mak aku cakao panaskan dulu atas kuali panas tanoa minyak .
Nak kasi panas jer supaya lebih lembut dan fresh..
Intinya..??

SHAWARMA INTI SOSEJ..mak aku
10 keping riti shawarma
10 batang sosej
1 batang timun jepun( timun hijau)
2 biji tomato masak
1 cawan kobis hiris halus
1 tangkai daun bawang
1 sudu oregano
1 sudu seasoning
1 sudu minyak
1 bawang besar - cincang
1/2 cawan mayonis
1/2 cawan sos cili



-Setiap batang sosej dipotong 3 dan racik memanjang
- Bawang besar dicincang/ dadu halus



Tomun didadu
Tomato dibuang biji dan dadu halus.
** buang biji supaya nanti inti x berair..
     bijinya akan berair jika x dibuang


Panas 1 sudu minyak dan goreng sosej hingga harum


Masukkan bawang besar cincang
Sebaiknya guna bawang kuning/ bawang Holland


Masak hingga  nampak bawang latu


Tambah timun dan tomato.
Tambah seasoning, oregano,separuh sos cili dan sesuaikan rasanya



Masukkan kobis dan daun bawang dan kacau rata..
Terus matikan api supaya syuran kekal rangup


Sejukkan sekejap inti yg sudah dimasak


Roti shawarma dupanaskan atas kuali hingga panas dan lembut supaya senang digulung tidak patah ketika digulung


Sapu mayonis dan sos cili pada 1/4 bahagian roti shawarma..
Susun inti memanjang
Gulung kemas dengam hati2  sypaya kemas dan tidak koyak



Buat hingga selesai


Panggang/ panaskan roll.dalam magic pan


Susun melintang garisan supaya dapat corak panggang yang cantik


Makan panas2 baru kick..!!
Biar meleh sampai kejanggut..
Hahahaha...


Untuk bekal abang mak aku cakao kena potonng 2 bahagian supaya dapat share makan sorang sepotong..
Kakak xyah nak wat muka merajuk..
Stok shawrma tu ada lagi..
Nanti balik boleh buat lagiii...
Heeeee

No comments:

Post a Comment