Wednesday, 9 May 2018

KERABU MANGGA IKAN BILIS

Masih Diary di Kedah...
Hari Isnin nyer lunch


Kerabu Mangga Ikan Bilis...
Lauk lunch hari Isnin...
Nenek masak Gulai Udang Kacang Buncis...
Mak aku buatkan Kerabu Mangga Ikan Bilis...
Nenek tumbuk Sambal Belacan...
Mak aku goreng Ikan Masin..
Nenek petik Ulam Raja & Pucuk Putat
Mak aku beli Ulam Genuak a.k.a Kerdas..
Berlawan2....untuk lunch yang menyelerakan..


Kerabu Mangga Ikan Bilis..
Mangga dari Thailand..
Ikan Bilis dari Sabah...
Haaa....over border & oversea mari
Dalam pinggan bertemu juga...
Hehehehehe....
Nenek la suka sangat Kerabu ni..
Ingat lagi 2016 nenek 2x datang KL masa bulan puasa...
Setiap hari mesti ada kerabu untuk iftar..
Aku baru nak update...
Nak kemas2 post2 lama pasal kerabu..
Belum sempat nak masukkan semua post kerabu dalam menu list dengan teratur..
Baru masukkan beberapa Kerabu jer..
Nanti dah updetr senang skit nak refer idea2 kerabu..

KERABU MANGGA IKAN BILIS
1 biji mangga muda
1 cawan bilis
1 bawang besar
5 cili padi
2 biji tomato masak
1 limau nipis
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh gula


Bahan dah siap...
- Hiris bawang nipis2
- potong tomato buang bijinya
- parut mangga kasar2
- hiris cili padi..
- limau nipis belah buang bijinya


- Ops....goreng ikan bilis sampai rangup


Gaul mangga,garam,gula,cili,bawang..


Akhir sekali perah limau dan sesuaikan rasa...
Dah seimbang rasa baru taburkan bilis goreng dan gaul rata...ready to eat....

No comments:

Post a Comment